Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Fietstocht laat duurzame praktijkvoorbeelden zien

Op 3 oktober jl. organiseerde Transition Town Zutphen onder de noemer Het Groene Spoor voor het eerst een inspiratietocht per fiets langs allerlei duurzame initiatieven en bedrijven binnen de gemeente. Meer dan 20 geïnteresseerden, verdeeld over twee groepen, lieten zich tussen 10 en 15.30 uur meevoeren langs projecten rond de thema’s energie, voeding, bouwen & wonen en vervoer.

Het enthousiasme was groot, evenals de voldoening, dus denkt TT Zutphen erover volgend voorjaar een tweede ‘groene spoor’ uit te zetten

Vóór het vertrek vanaf de Kaardebol was er thee en koffie en worteltjestaart voor de broodnodige fysieke energie. Let’s ruilkring Zutphen had er een stand ingericht en informeerde geïnteresserden over de principes van de werking van een lokale economie gebaseerd op het nappensysteem.

Voor de eerste stop hoefden we niet ver te trappen; aan de Vierakkerseweg ligt Jan van Arragon’s Pluktuin. De pluktuin is een akker met groenten die je, als je lid bent, zelf mag oogsten. Dit project is duurzaam in de zin dat transport en opslag niet nodig zijn, dat je elke dag verse groenten kunt oogsten en dat geen dierlijke mest wordt gebruikt. Ook in sociaal opzicht is de Pluktuin een duurzaam initiatief; doordat de leden de onderhouds- en oogstwerkzaamheden deels zelf verrichten is biologisch eten nu voor iedereen betaalbaar geworden.

Het volgende initiatief op de route was Helma Roëlls permacultuurtuin. Vol passie legde ze uit hoe ze de principes van permacultuur in haar eigen achtertuin realiseert. De deelnemers waren erg onder de indruk van haar kruidenwiel, de samengestelde bedden en de klimmende pompoenplant. De thee, met verse kruiden uit de tuin, smaakte heerlijk en nodigde uit om zelf ook méér met kruiden te gaan doen.

Jammer dat Estafette, de biologische eetwinkel, zijn producten nauwelijks direct van producenten uit de omgeving betrekt en de logistiek aan groothandelaren overlaat, want er zijn in (de directe omgeving van) Zutphen genoeg locaties waar biologische groenten verbouwd worden. Het is wel een mooie, uitnodigende winkel.

Op het gebied van bouwen en wonen konden we van dichtbij bekijken hoe regenwater voor huishoudelijk gebruik wordt toegepast, hoe voldoende zonnepanelen op een woonhuis de elektriciteitsmeter daadwerkelijk kunnen doen teruglopen en hoe je met behulp van een warmte terug win (wtw) installatie je gehele huis kunt verwarmen. Dat laatste demonstreerde André Nijenhuis in zijn eigen huis: in de lucht die door het luchtventilatiesysteem uit de badkamer, wc en keuken weggezogen wordt, zit warmte. Deze warmte wordt uit de lucht gehaald en met de verse lucht de woonkamer en slaapkamers weer ingeblazen. Zo is er in een goed geïsoleerd huis op de slaapkamers geen verwarming nodig, en is één centraal geplaatste houtkachel voldoende voor de verwarming van het gehele huis.

Bij Vernieuwend Wonen aan de Fie Carelsenstraat in Leesten konden we zien dat duurzaamheid niet alleen over energie en milieuvriendelijk bouwen en wonen gaat, maar ook over solidariteit met elkaar. De eigenaren van de koophuizen betaalden mee aan de installatie van zonnepanelen op de huurhuizen en toen bleek dat de kleinere woningen (in veel gevallen bewoond door eenoudergezinnen) behoefte kregen aan dakkapellen voor de kamers van de opgroeiende kinderen, werden ook die verbouwingen gezamenlijk gefinancierd.

Een van de bewoners van dit prachtige complex rond het Middenhuis is coördinator van Wheels4All, een organisatie die het mensen mogelijk maakt over een auto te beschikken wanneer het hun uitkomt zonder er zelf een te bezitten. In zijn serre vertelde hij ons uitgebreid over de werking van dit autodeelsysteem.

Een bijna-uitsmijter van formaat vormde windkorenmolen Nooitgedacht in Warnsveld. Voor de meeste deelnemers voelde het spel van de harde wind (kracht 5-6) met de wieken van de molen overweldigend en het enthousiasme van molenaars vader en zoon Abelskamp inspirerend.

De traktatie en afsluitende presentatie bij Estafette in de Laarstraat vormde een waardige afsluiting van een wat tijd betreft flink uitgelopen, maar o zo interessante en gezellige fietstocht.

aaPluktuin Jan van AragonTwee groepen kruisen elkaarPermacultuurtuin Helma RoellMolen Warnsveld

1 comment to Fietstocht laat duurzame praktijkvoorbeelden zien

 • Hi,

  Thanks for the very informative post, I have been using the 3 week diet plan. I purchased the plan after lookig at this review..

  http://goo.gl/pEyKhG At first I thought it was just going to be a scam again,
  After a week and a half and over 8lbs lost I am over the
  moon! Hope this helps!

  To your success,

  Wendy

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>