Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Zutphen steeds meer zonnestad door Solarblitz

 

 

Sinds het vanaf 15 februari voor particulieren mogelijk is om zonnepanelen te bestellen via de
Solarblitz2012, het project van Transition Town Zutphen, loopt het storm bij de door de deelnemers geselecteerde leverancier en tevens energie-adviseur Bernie Visser, van DoeHetZelfPV in Warnsveld.

Animo

Honderdzestig geïnteresseerden hebben zich inmiddels ingeschreven voor de Solarblitz nieuwsbrief en elke dag komen er weer nieuwe aanmeldingen binnen. Bij DoeHetZelfPV heeft de teller inmiddels de honderdtien gepasseerd. Zo’n zestig huisbezoeken en individuele adviesgesprekken zijn al door de leverancier gehouden en een vijftig andere staan nog op de agenda. Vijfentwintig offertes zijn getekend en de eerste leveringen en installaties hebben inmiddels plaatsgevonden. Twintig andere leveringen staan gepland.

Vooral huiseigenaren hebben belangstelling, maar ook enkele huurders en twee boerenbedrijven doen mee.

Tot ver buiten de gemeentegrenzen

Hoewel Solarblitz zich in eerste instantie richt op Zutphen e.o. en daar in de praktijk dan ook de meeste deelnemers vandaan komen, blijkt er ook de nodige animo uit andere delen van het land te zijn. Van Arnhem en Wageningen tot zelfs Castricum en Heerenveen komen de aanvragen inmiddels binnen.

Lentezon

Nieuwe deelnemers hebben tot en met 31 maart de tijd om in te stappen. Financiële verplichtingen ontstaan pas na het tekenen van een persoonlijke offerte van de leverancier. Bij het tekenen van de offerte voor 14 maart wordt in principe voor 30 maart geleverd en voor 30 april geïnstalleerd. Zo kan al dit jaar optimaal geprofiteerd worden van de lente- en zomerzon! Bij latere offerte-aanvraag of -ondertekening moet mogelijk met een iets langere levertijd rekening worden gehouden.

Zelf installeren of laten installeren?

Deelnemers kunnen kiezen of ze het systeem laten installeren of dat ze het geheel of gedeeltelijk zelf doen. In overleg met de leverancier is veel mogelijk. Voor de doe-het-zelvers die dat wensen, brengt Solarblitz installatiegroepjes bij elkaar. De bijeenkomst om zulke installatiegroepen te vormen vindt plaats op 20 maart.

Voorbeeldinstallatie

Zaterdag 10 maart heeft leverancier Bernie Visser samen met een van de Solarblitz-organisatoren het installeren van de zonnepanelen gedemonstreerd op het schuine dak van een van de deelnemers. Deze voorbeeldinstallatie trok veel bezoekers, waarvan het merendeel kwam kijken. Een aantal maakte alvast afspraken om elkaar met het installeren te komen helpen. Een vijftal deelnemers werkte intensief mee op het schuine dak, waardoor aan het eind van de middag de installatie van zes panelen in werking kon worden gesteld!

Een voorbeeldinstallatie voor plat dak staat voor 20 maart op het programma.

Samenwerking

De Solarblitz is een project van vrijwillige samenwerking. Behalve dat de deelnemers via stemming de leverancier hebben aangewezen, heeft een aantal van hen meegewerkt bij het uitzoeken van de aanbiedingen en het actief uitonderhandelen met de leveranciers. Ander deelnemers hielpen mee met flyers verspreiden, het informeren van andere potentiële deelnemers en het organiseren van de informatie-avonden.

Ook geïnteresseerd in zonnestroom van eigen dak? Kijk voor meer informatie op www.solarblitz.nl.