Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Wereldmarkt Zaterdag 29 mei

In Zutphen presenteren verschillende organisaties zich op de wereldmarkt, op de Groenmarkt, die zich met ‘de wereld’ bezighouden. Ook al zijn we als Transition Town bezig met lokale duurzaamheid, wij zijn ook van de partij omdat we denken dat lokale en globale duurzaamheid samengaan. Door ons meer te richten op lokale, duurzame productie en consumptie, verwachten we namelijk een positieve invloed uit te oefenen op de duurzaamheid in andere delen van de wereld. Want minder gesleep met voedsel, goederen en brandstoffen zal er op den duur voor kunnen zorgen dat zowel hier als in andere delen van de wereld de natuurlijke rijkdommen minder hoeven te worden aangesproken en de veerkracht van de lokale gemeenschappen de kans krijgt om zich te versterken.

  • De werkgroep Eetbaar Groen laat u zien hoe u kunt eten van een vierkante meter tuin. Ook worden er kruiden en stekjes uitgedeeld cq geruild. U mag ook van tevoren uw overtollige stekjes inleveren. Neem dan contact op met Tjitske Ypma van de werkgroep Eetbaar groen 06 – 41 49 61 65 of zutphen@transitiontowns.nl.
  • De werkgroep TIP (Transition Informatie Punt) is aanwezig om Zutphenaren te enthousiasmeren om mee te doen aan het TransForum. Op dit e‐mailforum komen vragen en antwoorden, kennis en expertise op gebied van lokale duurzaamheid bij elkaar. Daarmee wordt ook de aanzet gegeven voor een lokale duurzame databank, die te raadplegen is voor elke Zutphenaar met hart of interesse voor lokale duurzaamheid, met o.a. voorbeelden van duurzame energie, wonen en eten in Zutphen. “Samen hebben we al heel veel duurzame kennis. De kunst is om hem eenvoudig uit te wisselen, te raadplegen en op de lokale situatie af te stemmen.” Meer informatie of zin om mee te doen of te denken? Neem contact op met Eran Ehrlich van de werkgroep TIP: tel. 0575 – 541 554 of tip@ztphn.nl.

Informatie-avond opleiding permacultuur

In juni van dit jaar start de tweede opleiding Permacultuur in Zutphen. Op dinsdag 11 mei is een informatieavond. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Eerder dit jaar is al een opleiding met 12 cursisten van start gegaan. Lessen worden gegeven op het terrein aan de Bronsbergen, waar langzamerhand een echte permacultuurtuin ontstaat. Docent is Helma Röell.

Het gedachtegoed van de permcultuur ligt ten grondslag aan de Transitie-beweging. Permacultuur gaat over het ontwerpen van een duurzame leefomgeving. Hoe kunnen we, met respect voor aarde, natuur en medemens, voorzien in onze vraag naar voedsel, drinkwater, energie en een dak boven ons hoofd.

De permacultuur zoekt het antwoord in het werken met de natuur. We kijken goed wat er is, wat er wil groeien, wat de natuur voor mogelijkheden biedt en vervolgens bepalen we in het ontwerp van het systeem hoe we hiervan gebruik kunnen maken. Door zo te werken verminder je het energiegebruik en voeg je toe aan het natuurlijk kapitaal van de aarde.

De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk en wordt op 8 zaterdagen gegeven, met een frequentie van + één maal per drie weken.

Dinsdag 11 mei 19.30 uur, De Kaardebol, Harenbergweg 1, Zutphen, toegang kosteloos
Meer informatie: 06 – 42992933 of helmaroell@gmail.com

TIP*: SolarDay's 2010

Tijdens de SolarDay’s van 8 tot 16 mei, zijn er tal van activiteiten rondom praktische toepassing van zonne-energie. Particulieren met een zonneinstallatie stellen hun huis open voor bezichtiging en bedrijven organiseren open dagen.

Onder de vlag “Duurzaam Wonen Zutphen”, organiseert Coenders Installatietechniek in het kader van de Solardays op zaterdag 8 mei a.s. een informatiemarkt van 10.00 tot 16.00 uur in het nieuwe bedrijfspand aan de Stoven 31 te Zutphen.

Meer informatie over de SolarDay’s: www.solardays.nl
Overicht van particulieren die hun huis openstellen: Website van ODE
Informatiemarkt Coenders: www.duurzaamwonenzutphen.nl

* Dit is een tip. Dit is geen activiteit van TransitionTown Zutphen. Heb je zelf een tip die je wilt delen met andere TT’ers in Zutphen, mail deze dan naar tip@ztphn.nl