Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

TT-café december vervalt

Het komende TT-café in december gaat niet door. Normaal gesproken treffen we elkaar op de eerste donderdag van de maand. Omdat het dit keer 5 december is en we verwachten dat veel mensen druk zijn met het bezoek van de goedheiligman hebben we besloten het café niet door te laten gaan.
In 2014 maken we een geheel nieuwe, sfeervolle start. Met een nieuw tijdstip: vrijdagavond 10 januari, een nieuwe locatie: Harenbergweg 1 (voormalige Kaardebol) en een nieuwe inhoud: een deels ingevuld programma en daarna vrije ontmoeting en borrelen. De eerste keer is een ontmoeting rond het vuur op Erve Oyshamme waar we proosten op het nieuwe jaar, je kunt horen hoe het nu staat met Transition Town Zutphen en natuurlijk is het ook een mooie gelegenheid om nieuwe plannen te smeden.

Erve Oyshamme aan de Harenbergweg 1

Repair Café werkt bij Buurtservice

Afgelopen woensdag 13 november was het Repair Café weer volop actief. Veel diverse “kapotte” spullen, meegenomen door bezoekers werden gerepareerd door de mensen van het Repair Café. De sfeer was wederom gemoedelijk en gezellig. Het was dan ook een komen en gaan van mensen.

Het was voor de tweede keer dat het Repair Café in Zutphen plaats vond. Deze keer bij Buurtservice in het Waterkwartier, georganiseerd in samenwerking met de Stadswerkplaats Zutphen. Veel bezoekers, zo’n 40 mensen, kwamen met diverse spullen in de hoop, dat ze nog weer gemaakt konden worden. En onderwijl kon men genieten van een heerlijk kopje koffie of thee en een praatje.

Zo kwam er een man met een nog echte, oude bandrecorder van vroeger met videobanden uit de jaren ’50 en ’60. Dit was van grote emotionele waarde voor deze meneer. Daarnaast werden er kleine reparaties uitgevoerd aan onder meer een fiets, stoel en een kapotte tas, die weer gereed voor gebruik gemaakt werden. Ook waren er mensen die met een naaimachine, scheerapparaat e.d. kwamen. Hier werd vervolgens ook met veel precisie en concentratie gezocht naar de oplossing, zodat er weer iemand met een lach en een werkend apparaat de deur uitging.

Een geslaagde middag, voor herhaling vatbaar en dat gebeurt dan ook. Het volgende Repair Café is op 14 december 2013 bij de Stadswerkplaats te Zutphen, de Waarden 309.

Ook voor eenvoudige fietsreparaties kun je terecht bij het Repair Café.

Succesvol Repair Café krijgt vervolg

Zutphen – Na het succesvolle eerste Repair Café in de Zuidwijken kunnen mensen deze keer met hun te repareren spullen terecht bij Buurtservice op woensdag 13 november. Van 13:00 tot 16:00 uur opent het Ketelhuis aan de Mozartstraat 74 haar deuren en helpen de aanwezige reparateurs kapotte meubels, elektrische apparaten, kledingstukken, fietsen of speelgoed te repareren.

Tijdens dit eerste Repair Café op 13 oktober jl. waren er veel mensen met elektrische apparaten. Hoewel juist deze in een aantal gevallen niet te repareren bleken, ging toch vrijwel iedereen blij naar huis. ‘Nu is in ieder geval duidelijk dat er niets meer aan te doen is.’ En het geeft veel meer voldoening dit met eigen ogen te zien dan een berichtje van de fabrikant te krijgen.
Maar nog veel leuker is het om iets mee naar huis te nemen wat wél weer bruikbaar is, helemaal als je daar zelf aan meegeholpen hebt. Die lievelingstrui met mottengaatjes bijvoorbeeld, het koffiemolentje wat nog van oma komt, houten laatjes die uit elkaar gevallen zijn en een tas die met een stuk klittenband weer prima functioneert.

 

Iedereen heeft wel spullen thuis die kapot zijn. Een metalen verbinding die knapt, kleding waar de rits van kapot is of een broek die eigenlijk te lang is, een lekke fietsband of nietmachine die niet meer niet. Onder het motto ‘Weggooien? Mooi niet!’ worden er op allerlei plekken in Nederland Repair Cafés georganiseerd. Ze hebben als doel om de hoeveelheid afval te verminderen, weer te leren repareren en elkaar te ontmoeten. De reparaties zijn gratis, de reparateurs zetten zich vrijwillig in, maar een bijdrage voor de onkosten wordt wel erg gewaardeerd.

Het Repair Café Zutphen is een samenwerking tussen Buurtservice en de Stichting Stadswerkplaats. De volgende data staan inmiddels gepland. Op zaterdag 14 december verzorgt de Stichting Stadswerkplaats het Repair Café in de voormalige voetbalkantine van FC Zutphen, de Waarden 309. Daarna is het weer de beurt van Buurtservice op woensdag 15 januari in het Ketelhuis. Steeds van 13:00 tot 16:00 uur. Kijk ook eens op www.repaircafe.nl.

Reparateur en bezoeker tijdens 1e repair café in actie.

Groen & Eetbaar Zutphen

Visi(egr)oen

bron: Monique Vaessen

bron: Monique Vaessen

De drijfveren achter de werkgroep Groen & Eetbaar Zutphen zijn zowel noodzaak als plezier. Noodzaak vanwege de eindige haalbaarheid aan de manier waarop wij nu ons voedsel produceren, verwerken en bewaren (het einde van fossiele brandstoffen komt in zicht + grote belasting van het klimaat) waardoor we zoeken naar alternatieven op relatief korte termijn. Daarnaast zijn het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden, het creëren van een prettige leefomgeving en gezelligheid een belangrijke motivatie voor ons om samen bezig te zijn.
In de ontwikkeling van een meer groen & eetbaar Zutphen starten we met kleine acties en projecten met als doel een brede en geïntegreerde visie en werkwijze voor de gemeente Zutphen en omgeving. In deze visie spelen biodiversiteit, lokale & biologische voedselvoorziening en een balans tussen natuur & cultuur een belangrijke rol. Idealiter creëren we een zelfvoorzienende gemeenschap met (grotendeels) gesloten kringlopen van zowel grondstoffen, productie, consumptie als arbeidskrachten. De werkgroep Groen & eetbaar start met het korter maken van de voedsellijnen.

Activiteiten

Er zijn drie (sub)werkgroepen:

  • Eten uit de Buurt (etenuitdebuurt@gmail.com)
  • Eetbare Tuin Actie (groeneetbaar@ztphn.nl)
  • Pluk de Stad (plukdestad@ztphn.nl)

Elders op de website lees je meer over wat zij doen.

Maar natuurlijk zijn er nog veel meer ideeën die samen met andere enthousiastelingen opgepakt kunnen worden: vegetarische ‘slowfood’ eetclub, ‘groene loper’ door Zutphen aanleggen o.a. voor egels, organiseren van lezingen en workshops over bijvoorbeeld tuinieren op een balkon of alternatieve manieren om eten lang te bewaren, aanleggen van stadstuinen en buurtcomposthopen, organiseren van boerenmarkten, uitdelen van eetbare planten, etc., etc.
Heb je zin om aan de slag te gaan met één van bovenstaande dingen of heb je zelf een leuk idee dat je samen met anderen wilt uitwerken? Neem dan contact op met groeneetbaar@ztphn.nl of kom de eerste donderdag van de maand naar het Transition café om eens van gedachten te wisselen.

De werkgroep Bijen en Biodiversiteit is vanaf de zomer 2011 zelfstandig verder gegaan onder de naam Zutphen Bijenstad. Bezoek de website voor meer informatie over de activiteiten van Zutphen Bijenstad.