Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Klimaattop Zutphen

Zaterdag 12 mei 10.00 / 16.00 uur Het Stedelijk, Isendoornstraat 3, Zutphen

De samenwerkende lokale afdelingen van de politieke partijen CDA, Groenlinks, Stadspartij, PvdA, SP en VVD organiseren de Klimaattop in Zutphen. Ook Transition Town is aanwezig. De organisatie hoopt zoveel mogelijk mensen te betrekken. Zien wat we zelf kunnen doen in ons dagelijks leven, als bewoner, als burger, als ondernemer om met elkaar een duurzame leefomgeving te creëren is het thema. In dat kader nodigen wij iedereen uit om deel te nemen.

Klimaattop Zutphen; Doe het zelf, Doe het duurzaam.

Aankomst rond 9.30 uur.

10.00 – 11.30 uur             Opening

  • Liander – presentatie: De staat van Zutphen
  • Wethouder Withagen: stand van zaken
  • Mooi Nederland – lancering / presentatie
  •  Prominente gastspreker (duurzaam/coöperatie)
  • Nieuwe coöperatie – lancering / presentatie

11.30 – 11.45 uur             Koffiepauze

11.45 – 12.30 uur             Debat met de sprekers en zaal

12.30 – 12.45 uur             Conclusies en afronding.

 

12.45 – 13.30 uur             Lunch met mogelijkheid tot gesprekken met (deel) prominenten

13.30 – 14.15 uur             Workshops, 1ste ronde

14.15 – 15.00 uur             Workshops, 2de ronde

15.00 – 15.45 uur             Workshops, 3de ronde

16.00 uur                            Einde Klimaattop.

Eetbare tuin acties volop van start

De eerste twee eetbare tuinen zijn een feit. Deelneemster Anneke Horstink: ,,Ik vond het super leuk om alle hulp te krijgen en ik ben heel blij met het resultaat. Er zijn drie miniprojectjes in mijn tuin gedaan:

Eetbare tuin acties volop van startLangs mijn tuinpad in de voortuin is een stuk grond (met vaste planten en een rij stoeptegels) vrij gemaakt en er zijn wilgenstaken in gezet, zodat ik daar peultjes kan laten groeien. Afgelopen zaterdag heb ik ze ingezaaid. Op een nog overig stukje zaaide ik rode tuinmelde.

Aan de zijkant van mijn huis (ik heb een hoekhuis) zijn twee schermen van betongaas geplaatst, op hun plaats gehouden door enkele wilgenstammen. Daarlangs laat ik nu verschillende vruchtstruiken groeien: japanse wijnbes, een framboos en een kruising braam-framboos.

In de achtertuin zijn stukken gazon omgewerkt tot mini moestuintjes, drie in totaal. In één stukje heb ik nu al prei en sla staan, en heb afgelopen zaterdag rucola gezaaid. De andere stukjes wachten nog tot de tijd rijp is voor het zaaien van courgette, pompoen, wortelpeterselie en suikermais.

Ik kreeg het advies om de tuin te voorzien van kalk, koemest en compost. Dat is inmiddels allemaal gebeurd. En ik ben begonnen met een eigen composthoopje, waar later dan eventueel een pompoen in/bij kan groeien, en kan klimmen in de klimhortensia.

Zaterdag heb ik voor het eerst meegeholpen bij een andere tuinactie, en dat was ook erg leuk om te doen. Met veel mensen is veel werk te verzetten in een halve dag, en het resultaat was erg mooi. Daarnaast is het leuk om kennis en ideeën uit te wisselen en op te doen. Zo heb ik gisteren weer een aantal handigheidjes geleerd over het maken van een stapelmuurtje.”

Op de volgende data worden er meer tuinen aangepakt:

14 april                                   12 mei
28 april                                   26 mei

Meedoen?

Een eetbare tuinactie betekent dat mensen elkaar helpen met het aanleggen van een eetbare tuin. Degene die een eetbare tuin krijgt, helpt daarna twee anderen. Ook andere vrijwilligers kunnen meedoen. Heb je interesse, mail dan naar groeneetbaar@ztphn.nl

Wilde plantenwandeling met Judith Hoad

Zaterdag 28 april, 14:00 tot 17:00 uur. De Kaardebol, Harenbergweg1, Zutphen

Judith Hoad ( 1937) is in haar eigen land, Ierland, bekend vanwege haar ‘Wandering through the weeds walks’. In Donegal, waar zij sinds jaren 80 zelfvoorzienend (‘off the grid’) woont, is zij actief betrokken bij de Transition Town beweging. Eind april komt zij voor een aantal dagen naar Zutphen. Judith is een ervaren herboriste die al meer dan 30 jaar ervaring heeft met eetbare en medicinale wilde planten. Ze wil haar kennis graag delen zodat iedereen daar zijn voordeel mee kan doen. Judith is een geïnspireerd vertelster. Ze is de tevens de auteur van het Ierse milieuboek ‘Need or greed’ en van het kruidenboekje ‘Healing with herbs’. De uitnodiging is aan iedereen om mee te gaan en zich te laten verrassen door de wondere wereld van de wilde planten.

We vertrekken om 14:00 uur bij de ingang van De Kaardebol, Harenbergweg 1 te Zutphen. Mocht het regenachtig zijn, neem dan een paraplu of regenkleding mee. We sluiten de wandeling af met zelfgeplukte kruidenthee. In principe is de wandeling voor alle leeftijden, maar de voertaal is Engels. Reserveren kan via groeneetbaar@ztphn.nl of 06-27597705. Voor de wandeling wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Wat is er al te oogsten in de stad?

Door de warme dagen is er inmiddels al heel wat te oogsten in de stad, zoals: Maarts viooltje, Look zonder look, Zevenblad, Wilde Rucola, Paardenbloem, Pepermunt.

 

Kijk voor recepten op: www.plukdestad.nl.

Wilde Rucola aan het Hoornwerk in Zutphen.

Wilde Rucola aan het Hoornwerk in Zutphen.


Help mee met registreren

Weet  je eetbare planten te vinden in het openbaar groen? Deel ze met anderen  en zet ze op de landelijke ‘plukkaart’ van Pluk de Stad, zie: www.plukdestad.nl

Enthousiasme voor Ecologisch Stadspark Zutphen

Veel mensen zijn geïnteresseerd in een Ecologisch stadspark. Onder ruime belangstelling presenteerde de initiatiefgroep (bestaande uit TTZ leden en veel vertegenwoordigers van andere organisaties, ondersteund door onder andere Arcadis en Heidemij) woensdag 7 maart haar visie met 10 deelthema’s waarop de aanwezigen konden reageren. In de aansluitende gesprekken kwamen er nog meer wensen naar boven voor de invulling en uitvoering van het park. Samen met de eerste open bijeenkomst en de reacties per mail hebben we in totaal een hele mooie opbrengst.

In een vervolg daarop was de groep maandagavond 26 maart te gast bij de gemeenteraad waar de plannen werden uitgelegd en een samenvatting van de uitkomsten werd overhandigd. De presentatieposter alsook de ideeën vielen daar in buitengewoon goede aarde.
Het was een volle zaal met raadsleden, wethouder Hans la Rose, wethouder Rik de Lange, burgemeester Arnold Gerritsen en een volle publieke tribune. Van de zijde van de raadsleden werd een aantal ideeën aangereikt, zoals faunatunneltjes, een openbaar toilet e.d. Ook werden er meer fundamentele vragen over de betaalbaarheid en de realiseerbaarheid en over de samenhang van projecten gesteld.
Hans la Rose noemde het een geweldig initiatief, knap uitgewerkt. Hij gaf aan met de initiatiefgroep in overleg te willen over hoe een en ander kan worden uitgevoerd. Met Rik de Lange ontstond enige discussie over de woningbouw op Helbergen. Uiteindelijk werd hem duidelijk dat wij niet tegen woningbouw zijn, maar wel hechten aan een groenblauw casco. Dat werd door zoveel raadsleden ondersteund, dat we goede hoop hebben dat hij dat in zijn plan inbouwt.

In de komende maanden gaan de initiatiefnemers in overleg met de gemeente om te kijken hoe het ecologisch stadspark gerealiseerd kan worden. Ze verwachten hier in juli meer duidelijkheid over te hebben en tevens een rapport af te hebben waarin alle ideeën gebundeld zijn. Uiteraard houden zij jullie op de hoogte en laten ze weten wanneer we daadwerkelijk van start kunnen. Voor vragen of opmerkingen zijn ze bereikbaar via ecoparkzutphen@gmail.com.