Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Solar Days in Zutphen

Tijdens de European Solar Days (7 t/m 15 mei) vinden door heel Europa duizenden evenementen plaats om bedrijven, overheden en particulieren te informeren over het gebruik van de zon als belangrijke en aantrekkelijke energiebron.

Zutphen aan ZET, de Zutphense Energie Transitie i.o. haakt hierop in en nodigt iedereen uit voor een aantal Open Huizen bij initiatiefnemers van ZET. Te bezichtigen zijn zonnestroom-installaties van 8 tot 12 panelen en zonneboilers voor de winning van warm tapwater. De eigenaren van deze installaties geven u een rondleiding en vertellen u over hun ervaringen met de installaties. Er is ter plekke ook informatie over zonne-energie thuis.

Ook voor degenen die op hun eigen huis geen zonnesysteem kwijt kunnen, is er interessante informatie: via ZET wordt het binnenkort namelijk mogelijk om (mede-)eigenaar te worden van een zonne-stroominstallatie op een bedrijfs- of schooldak in Zutphen of Warnsveld en op iets langere termijn om zelf lokaal opgewekte stroom af te nemen! Meer info op www.zutphenaanzet.nl

De initiatiefnemers van ZET zijn enthousiast over hun zonne-installaties: ‘zonnewarmte- en zonnestroominstallaties zijn momenteel voor particulieren zo goed te betalen dat de investering niet alleen milieutechnisch maar zeker ook financieel zeer de moeite waard is. We hopen dat mensen door bezichtiging tijdens de Solar Days makkelijker over de drempel van aanschaf zullen stappen wanneer ze een zonne-systeem in de praktijk in werking hebben gezien en de eigenaar essentiële vragen hebben kunnen stellen. En mochten mensen onvoldoende ruimte op hun eigen dak hebben, dan kunnen ze later dit jaar via ZET mede-eigenaar worden van hetzelfde soort installaties op een bedrijfs- of schooldak.’ 

De locaties (te herkennen aan poster voor het raam) en tijden van de Open Huizen zijn: 
– De Fluite 88, Warnsveld, open op zaterdag 14/05, 10.00-16.00 uur (zonneboiler en systeem van 8 zonnepanelen)
– Spoordijkstraat 33, Zutphen-de Hoven, open op zaterdag 14/5, 12.00-16.00 uur (systeem van 12 zonnepanelen)
– De Nutteler 6, Warnsveld, open op zaterdag 14/05, 13.00-16.00 uur (systeem van 10 zonnepanelen)
– Frans Halslaan 60, Zutphen, open op zondag 15/05, 11:30 – 15:00 uur (zonneboiler)

Meer informatie www.solardays.nl

Demonstraties installeren zonnepanelen op schuin en plat dak

Voor wie zelf overweegt zonnepanelen te installeren, is het raadzaam om alles eerst eens in de praktijk goed uitgelegd te krijgen en onder deskundige begeleiding uit te proberen.

In het kader van de Solarblitz 2012 gaan we daarom onder professionele leiding van de leverancier zonnepanelen leggen op zowel een plat dak als een schuin dak van een deelnemer.

Anders dan eerder hier aangekondigd, zal de schuin dak demonstratie-installatie niet plaatsvinden op 17 maart, maar al op zaterdag 10 maart van 11.00 tot 14.30 uur en omvat dan een systeem van 6 panelen. De locatie is in de Zutphense Zuidwijken. Voor precieze adresgegevens en aanmelding kunt u contact opnemen met Bernie Visser van leverancier DoeHetZelfPV: postbus@doehetzelfpv.nl. Voor alle deelnemers die dit onder professionele begeleiding willen zien en/of uitproberen een uitstekende gelegenheid!

Omdat er voor een voorbeeldinstallatie op plat dak tot op heden geen geschikte kandidaten zijn gevonden, gaan we dinsdag 20 maart om 20.00 uur stipt onder leiding van Bernie Visser een (zeer tijdelijke) voorbeeld-installatie opbouwen op de vloer in de Kaardebol, Harenbergweg 1, Zutphen. Graag aanmelden via solarblitz@ztphn.nl

Terug naar homepage Solarblitz.

TIP/ZET energie-spreekuur

Ieder laatste zaterdag van de maand wordt het TIP/ZET Energie-spreekuur gehouden. U kunt vragen stellen over energiebesparing, zelf opwekken van duurzame energie en efficiënt energie gebruik. Vrijwilligers van het Transition Info Punt (TIP) gaan in op allerlei praktische vragen van zowel huizenbezitters als huurders.

In het verlengde daarvan is er informatie te krijgen over ZET: het lokale Zutphense energiebedrijf in oprichting. Het spreekuur biedt ook een goeie gelegenheid om anderen te ontmoeten die actief met duurzaamheid aan de slag willen. Voor meer informatie: tip.ztphn.nl of tip@ztphn.nl. Financiële bijdrage op vrijwillige basis.

Kaardebol, Harenbergweg 1, 7204 KZ Zutphen.

ZET (lokaal, duurzaam coöperatief energiebedrijf i.o.)

Donderdag 17 maart organiseert ZET (Zutphense Energie Transitie) haar tweede publieksbijeenkomst. Voor locatie en tijd houd de website in de gaten: http://www.zutphenaanzet.nl De bijeenkomst is voor iedereen die meer wil weten over het doel van ZET of wat de stand van zaken nu is. Daarnaast kunt u vragen stellen
en in gesprek komen met andere geïnteresseerden in ZET. Neem vooral buren, vrienden en familie mee! Alle hulp om de avond te laten slagen is welkom! Meer informatie en aanmelding: e.ehrlich@zutphenaanzet.nl.

Nieuwsbrief
Er zijn inmiddels zo’n 150 aanmeldingen als aspirant lid. We zijn erg blij met alle belangstelling voor ons initiatief en willen dat graag met u delen. Tenslotte gaat het om Onze Energie! Wilt u ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen ZET, meldt u dan aan voor de speciale nieuwsbrief via http://www.zutphenaanzet.nl.

Coöperatie
ZET wordt een coöperatie die duurzaam en lokaal energie opwekt en aan haar leden levert. Op dit moment hebben we vooral meer aspirant‐leden nodig, want: hoe groter de groep, hoe sterker we staan en hoe sneller we onze eigen duurzame energie krijgen. Dus kent u mensen die ook lokale, duurzame energie willen? Vertel dan vooral over ZET en dat ze zich alvast kunnen aanmelden
als geïnteresseerde via de website www.zutphenaanzet.nl. Daar vindt u ook een folder die u kunt downloaden en printen, en verspreiden onder uw vrienden en kennissen.

Heeft u nog vragen, mail die dan gerust naar contact@zutphenaanzet.nl. We horen graag van u.

7Days: Watertoren opgesierd met Paradijsvaas

Zutphen – De werkgroep Groen & Eetbaar van Transition Town Zutphen heeft de tuin van de Watertoren in Zutphen voorzien van een Paradijsvaas. Dat is een kunstwerk waarin eetbare planten en bloemen kunnen groeien. Om de vaas heen zal in overleg met omwonenden en gemeente een stukje buurtmoestuin worden aangelegd.

Foto: De vaas wordt met een door uitgeverij Boerenvee gesponsorde trekker geplaatst.


Kunstenaar en lid van de werkgroep Paul Pelgröm: ,,De bedoeling van de vaas is dat deze respect voor eten afdwingt: in plaats van steeds goedkopere kiloknallers geeft de vaas eten en de oorsprong ervan een waardige plek.” Het samen groente verbouwen heeft bovendien een sociaal aspect: mensen leren elkaar kennen.
De vaas werd donderdagochtend door Pelgröm van sponsor Hof van Twello naar Zutphen vervoerd, met een door uitgeverij Boerenvee gesponsorde trekker.
Deze ludieke start van een moestuin was onderdeel van de 7 days for inspiration, die deze week in het hele land plaatsvindt. Deze week van de inspiratie laat zien wat met sociale overwaarde van mensen tot stand kan komen.
www.7di0575.nl
www.7di.nl

Voor meer informatie: neem contact op met Tjitske Ypma van de werkgroep Groen & Eetbaar, tel 06-41496165 of met Dorien Bogerd initiator en coördinator van 7di in Zutphen, tel 0575-524945