Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Balkon groen actie

De bewoners van het Voorsterallee kwartier hebben zich dapper verzet tegen de illegale bomenkap door de provincie voor hun deur. Met het verdwijnen van de bomen verdween ook de schaduw, de privacy en een aantal vogelnesten met jonge vogels. Transition Town Zutphen wil hen op korte termijn aan nieuw en eetbaar groen helpen, op de balkons. Daarom staat ze zaterdag 3 juli met een kraam op het terrein waar mensen gratis kruiden en groenteplantjes kunnen afhalen. Leuk en lekker. Tussen 11 en 14 uur.

Helaas is deze actie afgelast.

Viering 1 jaar Transition Town Zutphen

Transition Town Zutphen bestaat deze maand een jaar en dat willen we graag met vieren. Met iedereen in Zutphen die een duurzame ontwikkeling van Zutphen een warm hart toedraagt en natuurlijk met alle actieve leden van Transition Town Zutphen. We hebben er samen hard aan gewerkt om Zutphen als derde stad in Nederland officieel Transition Town te mogen noemen volgens internationale criteria en zijn er trots op dat dat is gelukt! Maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. Sterker nog, het is pas het begin van een geleidelijke overgang naar een lokaal veerkrachtige, duurzame en groene samenleving. Laat je ook inspireren op onze feestdag en doe mee!
We hebben de dag in twee delen opgesplitst. 14.00 – ca. 17.00 uur Presentaties van de werkgroepen. De verschillende werkgroepen laten zien op welke manier zij aan de overgang naar een aangenaam duurzame samenleving bij kunnen dragen. Niet alleen in theorie, maar ook in praktijk! Laat je onder het genot van een hapje en drankje verrassen. Ook kinderen zijn welkom! Aanmelding vooraf voor dit dagdeel graag, maar niet noodzakelijk.
17.30 – ca. 20.00 uur. Transitie‐diner en receptenwedstrijd. Voor en met iedereen die zich vóór donderdag 24 juni heeft aangemeld. Bereid thuis een gerecht (voor) met minimaal drie‐ kwart biologisch geteelde ingrediënten van de volle Nederlandse bodem. Ingrediënten dus die zonder extra energie zijn geteeld en die maar een korte reis gemaakt hebben! Ga je de uitdaging samen met ons aan? Kook je gerecht én kom proeven! Een deskundige jury van biologische koks geeft zijn oordeel over smaak én duurzaamheid. Onder de makers van de lekkerste en meest lokale recepten worden drie verrassende transitiepakketten verloot…! Alle op papier ingeleverde recepten worden op onze website gepresenteerd!
Uiteraard zijn er aan de viering kosten verbonden. Daarom stellen wij een vrijwillige bijdrage heel erg op prijs. De hele dag zijn verschillende drankjes verkrijgbaar tegen geringe vergoeding. Voor meer informatie en aanmelding voor het diner: tip@ztphn.nl , tel. 06 ‐ 41496165 of 0575 ‐ 541554.

Lokatie: Het Dagelijks Bestaan, Veerstraat 5, Zutphen

Terugblik op succesvolle Wereldmarkt

We kijken aan het eind van de maand mei terug op een geslaagde wereldmarkt.
Op de wereldmarkt was Transition Town Zutphen met drie werkgroepen vertegenwoordigd. De werkgroep bijen & biodiversiteit verkocht bijenbloemenzaden en gaf uitleg over het nut van bijen. vierk.De werkgroep groen liet een vierkante meter tuin zien, deelde gratis groenten uit in de vorm van zaden en maakte menig bezoeker enthousiast voor een ‘permablitz’: oftewel hulp bij het groen&eetbaar maken van zijn of haar tuin.

De gratis doe-het-zelf groenten vonden gretig aftrek.

De gratis doe-het-zelf groenten vonden gretig aftrek.

Ook nodigde ze mensen uit te komen met ideeën voor een groener Zutphen en deze te planten in een bak tuinaarde. Daar kwamen verrassende reacties uit. Zo zagen mensen het zitten om nog meer binnentuinen open te stellen, meerdere bankjes bij elkaar te plaatsen en notenbomen op de IJsselkade te planten. Ook zouden er moestuintjes kunnen komen langs de IJssel en kunnen verticale tuinen demuren in de stad opfleuren.
Ook de 'groen-rechtse' VVD-campagners luisterden met rode oortjes naar onze ideëen.

Ook de 'groen-rechtse' VVD-campagners luisterden met rode oortjes naar onze ideëen.


De werkgroep Tip liet spullen zien op het gebied van energiebesparing en promootte Tip en het ‘Transforum’. Het was een gezellige dag waarbij de muziek van een geweldige band op enkele tientallen meters afstand sfeerverhogend werkte.

Lezing Verbinden van mensen, informatie en ideeën

Affiche_17juni_2010_kleinMet zijn passie om mensen aan het denken te zetten, dingen in beweging te krijgen, schetst Martijn Aslander een beeld hoe onze maatschappij er over een paar jaar uit kan zien en geeft hij bovendien aan wat een ieder zelf kan doen om hieraan bij te dragen.
Wees wie je bent, doe wat je leuk vindt en verbind je met anderen; zo word je gelukkiger en creëren we samen een nieuwe, sociale economie. Dit is de inspirerende boodschap die hij nader toelicht op donderdag 17 juni in de bovenbouw van vrije school De Berkel.
Kamion, MKB Zutphen, Stichting bewust Zijn in Zutphen, De Zutphense Uitdaging, de LETS en Transition Town Zutphen geven het goede voorbeeld en organiseren samen deze avond. Naast leden zijn ook andere geïnteresseerden van harte welkom aan de Weerdslag 14A in Zutphen. De avond begint om 20:00 uur. Inloop is mogelijk vanaf 19:30 uur. Een bijdrage voor deze lezing gaat volgens het principe waardebepaling achteraf. Waardebepaling achteraf betekent dat je aan het eind van de avond bepaalt welke waarde je toekent aan de lezing. Je ‘entree’ betaal je dus achteraf.
Zie voor meer info over Martijn Aslander ook de website: www.zutphen.transitiontowns.nl
Bijgevoegde poster kun je evt uitprinten en voor het raam hangen. Affiche Verbinden van Mensen
Voor meer informatie of vragen over het eventueel iets anders willen inbrengen dan geld, neem contact op met dorien.bogerd@hotmail.com of 0575-524945.