Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Tomaten in plaats van kliko's

De Groen groep van Transition Town Zutphen heeft weer een tuin eetbaar gemaakt. Op de plaats van de kliko’s van Nicki Julius, groeien er straks tomaten en kruiden naast de keukendeur. Ook is het tegelpad verlegd zodat het beste stuk tuin straks groenten gaat voortbrengen. Behalve dat het nuttig was, was het vooral genieten van samen lekker bezig zijn.

Wilt u ook een eetbare tuin? Neem dan contact op met de Groen groep via groeneetbaar@ztphn.nl of bel Tjitske Ypma 06-41496165
In ruil voor twee keer elders meehelpen krijgt u deskundig advies en begeleiding bij het ombouwen van uw eigen tuin.

Data eetbare tuin acties

16 oktober: Nicki Julius, de Savornin Lohmanstraat 39, 0575-573501
6 november: Yvette Maltha, het Zwanevlot 219, 0575-520405
27 november: Bart Bregman, het Zwanevlot 312, 0575-527957

TIP/ZET energie-spreekuur

Kaardebol, Haarenbergerweg 1

Groeit de energierekening je boven het hoofd en wil je daar iets aan doen? Wil je een groene en eetbare tuin maken? Wil je zonnepanelen, maar weet je niet hoe of wat? Ben je opzoek naar lokale leveranciers van duurzame producten? Wil je duurzaam verbouwen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ben je opzoek naar alternatieven voor je auto? Wil je andere mensen ontmoeten die actief met duurzaamheid aan de slag willen? Of wil je jouw kennis, ervaring en kunde juist delen met anderen?
Kom met deze en al je andere transitievragen naar het spreekuur van het Transition Info Punt (TIP) Zutphen en de Zutphense Energie Tranisitie io (ZET). Wij helpen je op weg bij het vinden van het antwoord en gaan opzoek naar mensen in ons netwerk die hun kennis en ervaring met jou willen delen.
Het TIP/ZET spreekuur wordt iedere laatste zaterdag van de maand gehouden van 10 tot 13 uur in de Kaardebol. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar een vrijwillige bijdrage is uiteraard welkom. In de loop van 2011 zullen wij ook themaspreekuren organiseren.

25 december 2010 is er geen spreekuur.

Kijk voor meer informatie op zutphen.transitiontowns.nl/tip of mail naar tip@ztphn.nl

Wie wil er een eetbare tuin?

bron: Monique Vaessen

In een dag(deel) helpt een groep vrijwilligers bij de aanleg of ‘make-over’ van een tuin of balkon volgens de principes van permacultuur. Eetbare planten vormen de belangrijkste basis en er is oog voor een goede leefomgeving voor egels, vogels en bijen. Door stuk voor stuk bij particulieren langs te gaan ontstaat er dan langzaam een groene loper of egel-hoofdstructuur (een klein gat onder een schutting helpt daarvoor al). Uiteindelijk zal de stad zo één grote groene oase worden.
Om in aanmerking te komen voor de gratis hulp wordt gevraagd om 2 keer zelf bij een Eetbare Tuin Actie mee te helpen. Gezellig en leerzaam!

16 oktober: Nicki Julius, de Savornin Lohmanstraat 39, 0575-573501
6 november: Yvette Maltha, het Zwanevlot 219, 0575-520405
27 november: Bart Bregman, het Zwanevlot 312, 0575-527957

Lezing Wilde, eetbare planten door Martine van Dam - helaas vervallen

Helaas is de lezing van Martine vervallen. Wellicht dat de lezing in februari-maart alsnog gegeven wordt. Houdt daarvoor deze site en onze nieuwsbrief in de gaten.

De Kaardebol, Harenbergweg 1 te Zutphen.

Je eigen groente verbouwen is de laatste trend, maar de natuur zelf heeft ook van alles te bieden; een groot deel van de wilde planten om ons heen – zowel op het platteland als in de stad – is eetbaar. Martine van Dam neemt ons mee op een reis langs een deel van hen. In haar visie bestaat er geen onkruid. Alles wat groeit en bloeit en de meeste mensen liever niet in hun tuin hebben, noemt ze ‘bijkruid’ en is volgens haar aan een herwaardering toe. Aan de hand van dia’s laat Martine zien welke planten eetbaar zijn, waar we ze kunnen vinden en hoe ze gegeten kunnen worden. Ook vertelt ze meer over de achtergrond: geneeskrachtige eigenschappen, leuke historische weetjes, etc.
Martine heeft o.a. gewerkt als groepsleidster in een kindertehuis, voerde samen met een partner gedurende acht jaren een poppentheater en heeft voordien 12 jaar een praktijk voor natuurgeneeskunde en iriscopie gehad.
Geïnteresseerden zijn vanaf 19:30 uur welkom voor een kopje koffie of thee. Voor de lezing wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Bij voldoende belangstelling wordt deze avond vervolgd met een kruidenwandeling in het voorjaar.