Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Schapendoes krijgt fruitbomen en bessenstruiken

Maria verhuisde vijf maand geleden naar de Schapendoes in Warnsveld. Binnen ziet het er al mooi ingericht uit, de tuin kan echter wel een opknapbeurt gebruiken. Hoewel Maria over groene vingers beschikt en dit jaar ook al eigen sla geoogst heeft, is het aanpakken van de buitenboel een flinke klus waarbij ze de hulp van anderen erg kan waarderen.

Met z’n zessen hebben we in een paar uur tijd de helft van de tuin een heel ander aanzien gegeven: er zijn 5 fruitbomen, 7 bessenstruiken en diverse kruiden geplant, groentebedden gemaakt en er is een plek voor de containers gecreëerd die afgeschermd is met een rietmat.

Door de goede voorbereidingen van Maria verliep alles heel voorspoedig. Bovendien was de sfeer zoals altijd heel goed. Zelfs het weer deed zijn best waardoor we konden afsluiten met een lekkere lunch in de buitenlucht. De tuin ligt er mooi bij, nu nog wachten op het voorjaar om groente te kunnen verbouwen.

Eerste repair café groot succes

Het allereerste Repair Café in de Stadswerkplaats overtrof de verwachtingen. Maar liefst 40 mensen kwamen naar de voormalige kantine om hun spullen te laten repareren.  Een enorme variatie aan voorwerpen werd aan de deskundige blik en handen van onze vrijwilligers onderworpen. Van stofzuiger tot lamp en van trui tot tuinstoel. De sfeer was heel gemoedelijk, mede door de muzikale inbreng van Eugene Ligtvoet, Meike Wesselink en Nicole Pisuisse.  Niet alles kon gerepareerd worden maar dat ging niet ten koste van de tevredenheid van de bezoekers. Kijk voor een impressie op de Facebookpagina van Repair Café Zutphen.

Het repair café: niet alleen nuttig ook heel sociaal

Van zandbak tot buurtmoestuin

Zaterdag 28 september hebben we de zandbak achter het nieuwe Buurt Inloop Huis  aan de Weg naar Laren omgetoverd in een buurtmoestuin.

De coördinatrice Yvonne Hendriks had gehoord van de Eetbare Tuinenactie van Transition Town en vond het een leuk idee om van de tuin bij het Buurt Inloop Huis een moestuin te maken. De groente en kruiden uit de tuin wil ze gebruiken om samen met buurtbewoners soep of iets anders te koken. De tuin zal onderhouden worden door de buurtbewoners.

Om 10 uur gingen we aan de slag met 2 buurtbewoners. De grond zag er bij de eerste blik verschrikkelijk uit. De grond was ontdaan van alle onkruid en het zag er uit als een grote zandbak. Maar al scheppend ontdekten we dat het heel erg meeviel,  juichend werd iedere worm onthaald. We hebben een kruidenspiraal gemaakt met het puin en de stenen die aanwezig waren, en een klein platje gemaakt waar je heerlijk in de zon kunt zitten. Verder hebben we met stapstenen met daartussen kruiprozemarijn paadjes aangelegd tussen 4 groentebedden.

Ivonne had al voor heel wat beplanting gezorgd: een appelboompje het midden van de tuin, met daaromheen salie en lavendel, mediterrane en Nederlandse kruiden en munt in de spiraal, en wat bloeiende klimplanten en een dropplant om insecten aan te trekken. Wij hadden frambozenstekken meegenomen om tegen de schutting te zetten. Het resultaat is prachtig geworden. De kroon op ons werk waren de paar vlinders die even kwamen kijken.

Terwijl we aan het werk waren kwamen verschillende buurtbewoners om de hoek van de poort kijken die meteen aangesproken werden door Yvonne. Een prachtige tuinactie!

TT samen met Atelier 3D

Transition Town Zutphen heeft zich aangesloten bij coöperatie Atelier 3D. Dit netwerk van maatschappelijke organisaties, ondernemers en kennis- en opleidingsinstellingen streeft naar een duurzame samenleving. Door elkaar op te zoeken, samen te werken, samen naar buiten te treden en samen te organiseren denkt Transition Town gerichter en krachtiger te kunnen ‘ verduurzamen’. Dit alles vindt plaats vanaf de Kaardebol, sinds kort het kloppend hart van Atelier 3D. Intussen hebben 64 leden zich aangesloten bij het netwerk. De ontwikkelingen zijn nog in volle gang, dus we houden je op de hoogte. Voor meer info:  http://www.atelier3d.nl

Eten uit de Buurt

Eten uit de buurt weet natuurlijk als geen ander je moet zijn voor het betere eten. Deze kennis willen we graag met je delen. Vandaar deze lijst van producenten uit de regio, al dan niet aangesloten bij Eten uit de Buurt. Een mooi initiatief om de producten tot aan je voordeur te brengen maar zonder jouw hulp onmogelijk. Het team is daarom op zoek naar versterking. Wil jij helpen om Eten uit de Buurt verder uit te bouwen of ken je iemand die dat goed kan? Graag een mail naar etenuitdebuurt@gmail.comBio in de Buurt 2013 (1)