Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Vanavond: The age of stupid

Voor wie nog niet overtuigd was van het CO2 probleem, zendt de Vara vanavond de gedramatiseerde documantaire „The age of stupid” uit, van de Britse filmmaker Franny Armstrong. De film blikt terug vanuit het jaar 2055 op het huidige tijdsgewricht en geeft een bespiegeling op de keuzes die we nu maken. „Confronterende film waarin de kijker overtuigd wordt van de ernst van de klimaatproblemen waar de wereld momenteel mee kampt.”

Naschrift: inmiddels is de film geweest. Heb je hem gemist? Mail even: www.ilynx.nl/iddo/mail Een opname is beschikbaar.

Energie in beweging

Afgelopen dinsdag heeft de Nationale DankTank het Rapport ‘Energie in beweging’ gepresenteerd. De Nationale DenkTank is is een multidisciplinair netwerk van ondernemende en masterstudenten, pas-afgestudeerden en promovendi. Ieder jaar staat een ander onderwerp centraal. Dit jaar is dat de vraag hoe de consument een bijdrage kan leveren aan de kabinetsdoelstelling van 20% energiebesparing in 2020. En hoe de consument ook echt in staat gesteld kan worden om te besparen.

In het rapport wordt in 22 adviezen een beeld gegeven hoe energiebesparing en duurzame energie-opwekking voor de consument makkelijker, betaalbaarder en leuker gemaakt kan worden.

Grappig is te zien hoe het rapport de aandacht richt op lokale initiatieven en de gemeentes een centrale rol in het energie transitie-proces toebedeeld. Ook is het opmerkelijk dat als het gaat om beïnvloeding van consumenten, processtappen worden geopperd als: Weten, Willen, Kunnen, Doen. Het rapport vertoont op veel punten paralellen met de TT filosofie, waarbij energietransitie en duurzame-ontwikkeling tastbaar wordt gemaakt en dicht bij de mensen wordt gebracht volgens een praktische ‘handen en voeten’ methode.

Je kunt het gehele rapport downloaden via de site van de Nationale DenkTank. Een prettig leesbare samenvatting vindt je op Olino

Adopteer een zonnecel in de Achterhoek

Met de ondertekening van Het Akkoord van Grolle start het Achterhoeks Centrum voor Technologie (act) een grootschalig project voor het winnen van zonnestroom in de Achterhoek. Martin Stor, algemeen directeur van act, schrijft op zijn weblog: „Het akkoord van Grolle is ondertekend door gemeenten,bedrijven en particulieren. We gaan voor een duurzame energie opwekking in de Achterhoek met als tussenstap 50% CO2 reductie in 2020!”

Voor 100 euro kan iedere Achterhoeker een pakket zonnecellen kopen. Op internet kun je zien waar jouw zonnecellen in de Achterhoek geplaatst zijn en hoeveel stroom die op dat moment opleveren. Binnen 10 tot 12 jaar (misschien korter bij een goede landelijke subsidieregeling of bij sterk stijgende energieprijzen) verdien je het geïnvesteerde geld terug. De toeleveranciers voor het project worden zoveel mogelijk in de Achterhoek gezocht.

De uitvoering van het project zal uiteindelijk in handen komen van een non-profit organisatie (Stichting Achterhoekse Zonnecentrale oid….) Ook deze organisatie zal bemenst worden door Achterhoekers. Voor het project zijn inmiddels ruim 120 handtekeningenh gezet. Bij meer dan 500 handtekeningen wordt het concept verder uitwerkt.

Kijk op de site van Act, voor meer informatie en voor deelname in het project:http://www.act-nu.nl/solar/solar.html

Of neem voor meer informatie contact op met Marin Stor 06-22202780 martinstor@act-nu.nl

Waterkwartier zoekt energie-adviseurs

Binnenkort worden er in de wijk Waterkwartier door Energie-adviseurs van de Buurtservice, 500 energieboxen uitgereikt. Buurtservice is een project van Stichting Welzijnswerk Zutphen en heeft tot doel verbetering van de leefomgeving in de wijk en reactivering van langdurig werklozen.

De vrijwilligers van Buurtservice krijgen een korte opleiding tot Energie-adviseur. Daarna gaat men de wijk in om mensen een persoonlijk Energie-advies te geven en de Energie-box te overhandigen. De inhoud van de Energiebox bestaat uit: 4 spaarlampen, een douchecoach, een koelkastthermometer, verwarmingsstrips, 2 stand by killers, waterbespaarders en een tijdklok. Helaas ontbreken eenvoudige isolatie-materialen zoals radiator-folie.

Met een soortgelijk initiatief heeft gemeente Lochem onlangs de Gelderse Energieprijs gewonnen.

Wie het leuk vindt om Energie-adviseur te worden, kan contact opnemen met: Maria van der Maat, Projectleider Buurtservice 0575-519613 vdermaat@welzijnswerkzutphen.nl

Meer informatie over het energie-advies en de energiebox, volgt binnenkort op deze site.

Transition Town Zutphen zoekt een vaste of tijdelijke werklocatie

Weet je misschien een leegstaand of weinig frequent gebruikt gebouw, (kantoor)ruimte, kelder, zolder o.i.d. in Zutphen? laat het ons graag even weten! Ook een ruimte in mindere staat is interessant. Die kunnen we dan op duurzame wijze (helpen) opknappen!
Alle tips welkom! Maar… we hebben weinig tot geen financiële mogelijkheden. Dus alsjeblieft geen commerciële locaties doorgeven! Weet je iets? Neem graag contact ons op via het contactformulier op deze site