|
Transition Town groeit en heeft sinds vorig jaar ook al een eigen radioprogramma. Lokaal en dat is mooi. Het is tenslotte echt een Transition Town idee om zaken op lokaal niveau op te pakken.
De ontstaansgeschiedenis: Adri Ros van Transition Town Deventer kwam met een programma idee: ‘levende geschiedenis’ bij de redactie van Radio Voorst in Twello. Jan Schenk, radiomaker en betrokken bij Transition Town Deventer, pakte dat op en de eindredactie besloot het Transition Town initiatief zendtijd te geven.
Deventer was al een Transition Town, Zutphen was net begonnen en in Apeldoorn zou een groep van start gaan. De gemeente Voorst zit daar middenin: kijken bij de buren en misschien Voorstenaren ook enthousiasmeren voor dit ‘concept’.
Een oproep naar de Transition Town groepen bracht een aantal enthousiaste programmamakers in spé bijeen. Na een korte training bleef er een kerngroep over en ging de redactie van start: Jan Schenk, technicus en Adri Ros, beiden ook voor locatie interviews, Angelique van Til, betrokken bij Eco-tribe in Teuge voor de studiointerviews en vaste stem van het programma, Ireen Los vanuit de initiatiefgroep Transition Town Zutphen en Rob van Toor uit Voorst, milieuman van het eerste uur en voormalig bewoner van Vernieuwend Wonen Zutphen, voor de vast column en tips.
Zoveel mogelijk Transition Town thema’s komen in de uitzendingen aan de orde, naast een agenda. Het bleek een inspirerend stukje radio op te leveren, met zelfs muziek van locale muzikanten. Natuurlijk nog wat in de kinderschoenen, maar het programma wordt –zo bleek uit een recent onderzoek- goed gewaardeerd. Thema uitzendingen rond ondermeer: techniek, oude ambachten in een nieuw jasje, Hart en Ziel.
De ontvangst van Radio Voorst in Zutphen via de ether is niet goed, maar de uitzendingen van Radio Voorst Transition Town (ook enkele eerdere uitzendingen) zijn op internet te beluisteren via een directe link op de website van Transition Town Deventer en ook via de website TT Zutphen. Tweewekelijks op donderdagavond tussen 19.00 en 20.00 met een herhaling de volgende ochtend om 10.00 uur. De eerstvolgende uitzending is op 8 april a.s..
Oproep:
Input is van harte welkom (programmatips en voorstellen voor interessante items en personen). We zijn ook op zoek naar een presentator voor de locatie-interviews
(Zutphense items bijvoorbeeld) en versterking voor de techniek, montage. Voel je ervoor om onze redactie te versterken? Laat het graag weten. Ook zoeken we: lokale muzikanten waarvan de muziek rechtenvrij te gebruiken is. Graag contact opnemen met Ireen Los. Tel.(0575)540560
Met de film Colony geeft de werkgroep Bijen en Biodiversiteit de aftrap voor de campagne Zutphen Bijenstad. Het doel van de campagne is om de bijen in Zutphen en omgeving te ondersteunen. Dat gaat gebeuren door zorg te dragen voor voldoende planten, bomen en struiken, die bijen voedsel verschaffen. Daar kan iedereen in eigen tuin of balkon aan bijdragen. Meer informatie volgt op de website www.zutphenbijenstad.nl (vanaf medio april) en op de pagina van de werkgroep..
Bijen spelen een cruciale rol in de land- en tuinbouw en dus in de voedselketen. Kort gezegd: zonder bijen geen bevruchting, zonder bevruchting geen oogst. Sinds enkele jaren worden de bijen echter getroffen door een angstaanjagend hoge sterfte gedurende de wintermaanden. Dit fenomeen dat ook wel Colony Collapse Disorder (CCD) wordt genoemd, heeft wereldwijd geleid tot een dramatische teruggang van de bijenpopulatie. Een ramp voor de bijen, maar ook voor onze voedselproductie en de biodiversiteit.
Colony (2009) is een feest voor het oog. Micro-opnames van bijen, bloemen en bomen. Kunstzinnig gestapelde bijenkasten en imkers die op een indringende manier in beeld zijn gebracht. De regisseurs, Carter Gunn en Ross McDonnell, belichten het onderwerp vanuit de positie van de bijenhouders.
De film duurt 82 minuten en is Engels gesproken (niet ondertiteld).
plaats: De Kaardebol, Harenbergweg 1, Zutphen
toegang: € 5,00 of 10 Nappen, incl. koffie en thee
Met meerdere mensen de tuin van één van de deelnemers omtoveren tot een eetbare tuin. Eetbare tuinen voor groene Zutphense hoofdstructuur. Hoe krijgen vogels, bijen en egels meer kans? Door hen een geschikte leefomgeving te bieden. Bovendien bestaan er tuinen die dankzij hun grote biodiversiteit niet alleen dieren, maar ook mensen van voedsel voorzien. Dat wil Transition Town Zutphen. Naast de afgelopen week gestarte cursus permacultuur voor de echte liefhebbers organiseert ze daarom ook een ‘Permablitz’.
Dit is een manier om in eigen en andermans tuinen doorlopend de biodiversiteit te verbeteren en de eetbaarheid te vergroten. We starten 6 maart aan de Praebsterkamp 5 in Zutphen. Daarna gaan we verder ‘blitzen’ in andere tuinen. Zo ontstaat er een groene loper of egel-hoofdstructuur (een klein gat onder een schutting helpt daarvoor al). De deal is dat degene die zijn eigen tuin (laat) opknappen ook twee keer ergens anders meehelpt. Uiteindelijk moet de stad zo een grote groene oase worden.
Docente Helma Roëll begeleidt de Permablitzers (de mensen die eraan meedoen) kosteloos.
Bent u ook geïnteresseerd? Meldt u dan bij Helma Roëll, email helmaroell@gmail.com, tel 0575 – 574 826. De eerste ‘blitz’ zit reeds vol maar er volgen er meer. Ook is er 17 april nog plaats bij de permablitz op de volkstuin van Ireen Los. Als je mee wilt doen, neem dan contact op met Ireen: 0575 – 54 05 60, i.los@planet.nl.
Meer info:
Permacultuur betekent dat de verschillende elementen in de tuin elkaar versterken. Bijvoorbeeld omdat ze elkaar schaduw bieden, een staak om tegen op te groeien of voedingsstoffen. Door rekening te houden met zonne- en windstanden en verschillende groeitijden en hoogtes kan er veel meer in een tuin dan je soms denkt.
Het Transition Café is een open broedplaats voor mensen met ideeën. Kom ook eens langs op de eerste donderdag van de maand, vanaf 19.30 uur in de Stadsbrouwerij aan de Houtmarkt in Zutphen. Iedere keer weer worden er nieuwe plannen gesmeed en nieuwe contacten gelegd, onder het genot van een heus Zutphens biertje.
De film op de boot was een succes. Zo’n twintig mensen genoten van een spannend uitje op het industrieterrein. Toen de toch al angstaanjagende film begon, gooide de schipper het ruim dicht wat tot hilariteit leidden, maar goed bij de sfeer paste.
Schipper Berend Botje oftewel ben Bloemsma had het goed voor elkaar: een opgeruimd ruim, koffie en thee, de initiatiefgroep zorgde voor stoelen en De kaardebol voor de beamer. Crusade audio kwam met geluid en zo was het plaatje compleet.
Naderhand meende een meerderheid van de mensen dat de wereld nog niet verloren is, en dat er best wat egdaan kan worden om ook met minder olie en veel mensen goed samen te leven. Transition Town werkgroepen zijn een goed begin, zie elders op de website.
|
|