Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Meld je aan voor de TT Zutphen nieuwsbrief!

naam (voornaam, tussenvoegsel, achternaam)
 
email
 

Ontspannen eerste Club TTZ in De Kas

Pannenkoeken, soep, brood, bijzondere chocolade en lekkere wijn. De ongeveer veertig gasten van het feestje van Transition Town Zutphen in de kassen van de voormalige Kaardebol hebben ervan genoten. De middag begon met een première van de film van Transition Town Zutphen. Daarin was te zien hoe mensen elkaars tuin eetbaar maken, hoe er zonnepanelen zijn geplaatst en wat eten uit de buurt met mensen doet. De film kan nog aangevuld worden met het repaircafé, ZET, Zuuth en bijenlint en een goede voice over, maar daarvoor zijn fondsen nodig. Wilt u hieraan bijdragen? Schenk dan een donatie op 1495.80.762 t.n.v. Stichting Transition Town Zutphen o.v.v. crowdfuncing film Transition Town Zutphen. U krijgt dan een eerste uitnodiging voor de volgende première.
Thuisbezorgdienst Ekoloko sponsorde het eten op de middag en deed een groot deel van de organisatie. Dit liep gesmeerd: de houtkachel van Michiel Oosterveld maakte het binnen aangenaam en gezellig, buiten verwarmde een rocket stove een grote pan soep. Ook waren er warme pannenkoeken van Ekoloko. Het dansfeest wat die avond aansluitend plaatsvond zorgde alvast voor wat muziek waar jong en oud op kon swingen. Kinderen vermaakten zich daar met elkaar en buiten.
Het plan is iedere twee maanden een Club TTZ te organiseren. Kijk hiervoor op de website van TTZ of van Zuuth . Wilt u meehelpen? Neem dan contact op via zutphen@transitiontowns.nl (Tjitske Ypma).

Bekijk het filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=QRVDlOjPb_A&feature=youtu.be

Transition Town Café en dansen in de kas

In de kassen van de voormalige Kaardebol organiseert Transition Towns op zaterdag 22 maart een open middag met film, soep en pannenkoeken. We beginnen om 16:00 uur met de 8 minuten film ‘Transition Town Zutphen in actie’. De film geeft een overzicht van de initiatieven die uit Transition Town Zutphen zijn voortgekomen. Ekoloko zorgt voor soep en pannekoeken. Een gezellige vrijblijvende aangelegenheid. Voel je welkom. Aansluitend begint er om 20:00 uur in de kas een dansfeest, ‘Dansend de Kas uit’. Kosten: vrijwillige bijdrage, drankjes op rekening en € 7 voor het dansfeest.

Locatie: Atelier 3D, Harenbergweg 1, Zutphen
Aanmelden verplicht, via: http://www.zetenergie.nl/cafe

Voedsellogica: groen transport van voedsel in Amsterdam

82% van de kilometers die eten aflegt van landbouwgrond naar je bord worden in Nederland gemaakt. Deze voedselkilometers worden vaak afgelegd in dieseltrucks. De trucks vervuilen de lucht met hun vieze uitstoot en zorgen voor verstoppingen en drukte in en rond steden.

Dat kan anders, vindt het initiatief Voedsellogica. Deze organisatie heeft onderzoek gedaan in de regio Amsterdam naar de transporten van voedsel in de stad en bedacht een plan om dat transport veel groener te maken. Hard nodig, want alleen al in Amsterdam wordt er wekelijks bijna 32.000 keer voedsel afgeleverd bij restaurants, snackbars of hotels.

In het filmpje op hun website zie je meer van het plan, en van de dingen die nu al gebeuren. Want naast vervuilende trucks varen en rijden er tegenwoordig heel wat elektrische boten, schone vrachtwagens en snelle fietsen.
http://www.voedsellogica.com/dutch.php

 

Mindmap 'doing something solving global warming'

Gecombineerde nieuwjaarsborrel rokerig, maar bruisend

De gezamenlijke borrel van ZET, Solarblitz, Transition Town Zutphen, Zuuth en de Visiegroep duurzaamheid was 10 januari een succes. Bij een open vuur in de middeleeuwse boerderij op De Kaardebol ontdekten zo´n veertig mensen hoe vloerisolatie/infraroodwarmte werkt door zichzelf onder leiding van Eddy de Jong in folie te verpakken. Ook demonstreerde Dick Mattes zijn zonne energie lampen en vertelden Cyp Wagenaar, Tjitske Ypma en Ton Swagten over ZET, Transition Town/Zuuth en Atelier 3D. Hapjes werden verzorgd door stichting Eetlust, die op de locatie van De Kaardebol een restaurant met streekproducten wil beginnen.  Het was een tipje van de sluier hoe duurzaamheid en ondernemen de komende jaren samen vorm zullen krijgen in Atelier3D en andere initiatieven.