Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Voedsellogica: groen transport van voedsel in Amsterdam

82% van de kilometers die eten aflegt van landbouwgrond naar je bord worden in Nederland gemaakt. Deze voedselkilometers worden vaak afgelegd in dieseltrucks. De trucks vervuilen de lucht met hun vieze uitstoot en zorgen voor verstoppingen en drukte in en rond steden.

Dat kan anders, vindt het initiatief Voedsellogica. Deze organisatie heeft onderzoek gedaan in de regio Amsterdam naar de transporten van voedsel in de stad en bedacht een plan om dat transport veel groener te maken. Hard nodig, want alleen al in Amsterdam wordt er wekelijks bijna 32.000 keer voedsel afgeleverd bij restaurants, snackbars of hotels.

In het filmpje op hun website zie je meer van het plan, en van de dingen die nu al gebeuren. Want naast vervuilende trucks varen en rijden er tegenwoordig heel wat elektrische boten, schone vrachtwagens en snelle fietsen.
http://www.voedsellogica.com/dutch.php

 

1 comment to Voedsellogica: groen transport van voedsel in Amsterdam

  • In Zutphen hebben we sinds kort EKOLOKO: wij bezorgen groentenpakketjes van BioAkker met een elektrisch ondersteunde vrachtfiets. Super efficiënt direct van tuinder naar consument.

    En niet alleen groente, ook brengen we meel en pasta van Biogodico en brood uit Ben’s Houtoven bij de consument aan huis. Producten van graan dat op de IJsseloevers geteeld wordt en dus niet uit Frankrijk komt waar andere *lokale bio-bakkers* gebruik van maken… Iedere week halen we dat op met de vrachtfiets uit Wilp (15km) en distribueren we dat weer in Zutphen.

    De vrachtfiets gebruikt slechts 10Wh per kilometer. Dat is 20 keer minder energie dan een elektrische auto (Nissan Leaf 200Wh/per km). Op de jaaropbrengst van één modern zonnepaneel kan een vrachtfiets meer dan 18000km per jaar afleggen! De vrachtfiets kan tot 220kg en tot wel 30 pakketjes tegelijkertijd meenemen. De EKOLOKO vrachtfiets wordt volledig ondersteund met zonne-energie.

    Ook hier geldt weer: er is geen energievraagstuk er is een energieantwoord: EKOLOKO, volledig energie-neutraal transport van uw groenten en dagelijks brood. (Zie ook http://www.deijzerenezel.nl voor meer informatie over de vrachtfiets)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>