Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Permablitz

Met meerdere mensen de tuin van één van de deelnemers omtoveren tot een eetbare tuin.

Met meerdere mensen de tuin van één van de deelnemers omtoveren tot een eetbare tuin.

Eetbare tuinen voor groene Zutphense hoofdstructuur. Hoe krijgen vogels, bijen en egels meer kans? Door hen een geschikte leefomgeving te bieden. Bovendien bestaan er tuinen die dankzij hun grote biodiversiteit niet alleen dieren, maar ook mensen van voedsel voorzien. Dat wil Transition Town Zutphen. Naast de afgelopen week gestarte cursus permacultuur voor de echte liefhebbers organiseert ze daarom ook een ‘Permablitz’.
Dit is een manier om in eigen en andermans tuinen doorlopend de biodiversiteit te verbeteren en de eetbaarheid te vergroten. We starten 6 maart aan de Praebsterkamp 5 in Zutphen. Daarna gaan we verder ‘blitzen’ in andere tuinen. Zo ontstaat er een groene loper of egel-hoofdstructuur (een klein gat onder een schutting helpt daarvoor al). De deal is dat degene die zijn eigen tuin (laat) opknappen ook twee keer ergens anders meehelpt. Uiteindelijk moet de stad zo een grote groene oase worden.
Docente Helma Roëll begeleidt de Permablitzers (de mensen die eraan meedoen) kosteloos.

Bent u ook geïnteresseerd? Meldt u dan bij Helma Roëll, email helmaroell@gmail.com, tel 0575 – 574 826. De eerste ‘blitz’ zit reeds vol maar er volgen er meer. Ook is er 17 april nog plaats bij de permablitz op de volkstuin van Ireen Los. Als je mee wilt doen, neem dan contact op met Ireen: 0575 – 54 05 60, i.los@planet.nl.

Meer info:
Permacultuur betekent dat de verschillende elementen in de tuin elkaar versterken. Bijvoorbeeld omdat ze elkaar schaduw bieden, een staak om tegen op te groeien of voedingsstoffen. Door rekening te houden met zonne- en windstanden en verschillende groeitijden en hoogtes kan er veel meer in een tuin dan je soms denkt.