Tijdens de Open Space op 10 oktober is er een begin van een werkgroep eetbaar groen/eetbare torenstad/smaakvol Zutphen gevormd. Bij deze de samenvatting:
Ons doel: meer eetbaar groen in en om de stad, meer contact met de natuur
Want: gezonder (voedselindustrie niet altijd veilig, E935 bv giftig) , mensen worden er gelukkiger van, meer aarding, binding, meer biodiversiteit
Waar: braakliggende terreinen (A), openbaar groen (B) en eigen tuintjes (C)
Om dit voor elkaar te krijgen is meerdraagvlak nodig.
Ideeën:
• ‘Voedselcafé’ organiseren, waarin er ruimte is voor uitwisseling van info, kennis, zaden
• Instapcursus avond met Inigo: hoe begin ik een moestuin? En Ishi: kiemplentjes in huis en op balkon
• Bij voldoende interesse lang weekend of tien avonden cursus permacultuur
Hiervoor is een praktijkplek nodig, liefst een stuk grond in de stad. Bv Bongerspad waar al oude fruitbomen staan, een stukje grond nabij het Middenhuis in Leesten, stuk grond via Rene.
Dit helpt doel A en C
Ook meer kennis van oude groenterassen, houdbare groenten en cursusavond over bv inmaken
Tav doel B: er zijn al fruitbomen, maar niemand plukt. Idee: bord ophangen in seizoen: ‘Pluk mij!’
Planning
Inventarisatie groen ieder in eigen buurt
Begin volgend jaar info avond, in voorjaar langere cursus.
Interesse om mee te doen? Zoek contact met Tjitske Ypma 06-41496165 tjitskeypma@yahoo.com
Verdere initiatiefnemers: Bart Bregman, Dorien Bogerd , Inigo Henning, Joke Brongers en Helma Roell