Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Solarblitz 2012: Gezamenlijk inkopen en installeren van panelen

Met de Solarblitz hoopt Transition Town Zutphen  bereiken dat zoveel mogelijk mensen uit Zutphen en omgeving zonnepanelen op hun dak gaan installeren. Hoe meer mensen dit doen, hoe zelfstandiger en duurzamer we als lokale gemeenschap worden qua energievoorziening. Dat betekent ook minder kwetsbaar voor stijgende energieprijzen.

De prijzen van zonnepanelen zijn de laatste tijd dusdanig omlaag gegaan, dat de investering in een systeem op termijn meer gaat opleveren dan een spaarrekening. Investeren in zonnepanelen is daarmee in vrij korte tijd veranderd van een subsidie-afhankelijke, ideële maar financieel niet renderende uitgave in een efficiënt aanvullend pensioenpotje.

Hoewel de investering nu rendabel is, is het nog steeds niet eenvoudig om door de vele bomen het bos te zien. Wanneer is het dak geschikt? Hoeveel panelen kunnen erop? Wat zijn betrouwbare merken? Moet er iets aan de elektra veranderen? Hoe moet alles aangesloten worden? Is het mogelijk om zelf te installeren? Hoe doe je dat dan? Zulke vragen hopen we met de Solarblitz te kunnen beantwoorden en daarmee het nodige aan koudwatervrees weg te nemen. Het is voor veel mensen makkelijker en prettiger om niet alle informatie zelf uit te hoeven zoeken, de taken te verdelen en gebruik te maken van de kennis en praktijkervaring van mensen die zich er al uitgebreid in hebben verdiept. Prettig is ook dat er bij de Solarblitz geen commerciële belangen gemoeid zijn. Verder hebben we door gezamenlijk in te kopen een goeie kans om de aanschafkosten te beperken. Door samen te installeren kunnen we bovendien flink op de installatiekosten besparen. Dit is in het kort wat we met de Solarblitz beogen te bieden.

De opzet is eenvoudig: we delen onze kennis en ervaring aan de hand waarvan iedereen een goede inschatting kan maken en een gefundeerde beslissing kan nemen over al dan niet meedoen. Iedereen die mee denkt te willen doen, kan zich vrijblijvend inschrijven voor deelname. Op basis van de gewenste aantallen panelen van alle deelnemers samen vragen we meerdere leveranciers een aanbieding te doen. Gezamenlijk maken we hier vervolgens een keuze uit. Dan volgt nog een definitieve offerte aan elke deelnemer afzonderlijk. Pas als deze getekend is, ontstaat er een verplichting. Het is de bedoeling om in het voorjaar het dak op te gaan om te installeren. Dit kan zowel door mee te doen in een installatiegroepje als door dit uit te besteden aan een professional.

Dat onze gezamenlijke inkoopactie op de nodige warme steun onder de bevolking kan rekenen, bleek ons bij het toegekend krijgen van de Publieksprijs op de Dag van de Duurzaamheid 2011.

Kijk voor meer informatie op www.solarblitz.nl.

Vrijblijvend inschrijven voor de SolarBlitz 2012 kan op: www.solarblitz2012.ztphn.nl
Je wordt dan automatisch via de mail op de hoogte gehouden van de verdere verloop van de Solarblitz.

Voor vragen en informatie die niet in een van onderstaande links op de website te vinden is: solarblitz@ztphn.nl

Meer informatie:

Globale planning:

Tijdschema solarblitz 2012

Informatie-bijeenkomsten en workshops:

Aanvullende informatie:

 • Regels en wetten Hier staan de belangrijkste bouwregels rondom plaatsen van zonnepanelen.
 • Rekenmodel zonnepanelen Hier is een Excel-bestand te downloaden waarmee heel nauwkeurig is te berekenen hoe snel zonnepanelen zich in een bepaalde situatie terugverdienen en hoe de resultaten zich verhouden tot die van een spaarrekening. Alle variabelen zijn in te stellen.

1 comment to Solarblitz 2012: Gezamenlijk inkopen en installeren van panelen

 • b.visser

  Alle mensen die in 2012 deelgenomen hebben aan deze actie bedrankt.

  Met vriendelijke groet,

  B. Visser
  DoehetzelfPV, leverancier Solarblitz 2012

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>