Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Kersenbomen geplant tijdens Boomfeestdag

Voor de derde keer in een paar maanden tijd is Zutphen een groot aantal fruitbomen rijker. Na de oude boomgaard aan het Bongerdspad en de buurtbongerd in de Braamkamp is er nu een kersenlaantje aangelegd nabij de Weg naar Vierakker. De drie dames van Pluk de Stad zijn met recht trots. Hun kracht ligt in passie, doorzettingsvermogen en samenwerking en dat levert (over een paar jaar letterlijk) hun vruchten af.

Een duit voor meer stadsfruit

In september vorig jaar startte de actie ‘een duit voor meer stadsfruit’; een initiatief van Dorien Bogerd (Pluk de Stad) en Jan van Arragon (Bioakker) voor meer fruit- en notenbomen in Zutphen. Aangezien zich veel donateurs voor kersenbomen meldden, ontstond het plan deze aan te planten aan weerszijden van het onverharde pad van de Weg naar Vierakker naar het bruggetje over de laak, tussen de Pluktuin en de paardenwei. Een mooie locatie waar de ongeveer dertig bomen kunnen staan en bovendien gelegen in het gebied van het toekomstig Ecologisch Stadspark Zutphen waar meer eetbaar groen één van de doelstellingen is.

Samenwerkende organisaties

Door allerlei regelgeving was het in eerste instantie lastig om in het openbaar groen bomen aan te planten, maar een gemeenteambtenaar kwam met het goede idee om samen te werken tijdens de Boomfeestdag. Zo was het toch mogelijk om binnen een half jaar het plan te realiseren.

Jaarlijks wordt landelijk in vele gemeenten de Boomfeestdag gevierd. Dit jaar was wel heel bijzonder voor Zutphen, want er werkten maar liefst zeven organisaties aan mee. De Kaardebol die de boomfeestdag al jaren organiseert houdt binnenkort op te bestaan. De Bomenstichting heeft aangegeven het initiatief te willen voortzetten en daarom namen zij dit jaar de coördinatie samen voor hun rekening.

Boomfeestdag

Woensdagochtend 20 maart was het dan zover. Leerlingen van de Prins Clausschool verzamelden zich om te luisteren naar een korte toespraak van wethouder Hans la Rose. Samen met Dolf Logemann die de visie van het Ecologisch Stadspark Zutphen overhandigde, plantten ze samen de eerste kersenboom. Daarna was het de beurt aan de leerlingen die de schep ter hand namen voor de rest van de bijna dertig bomen. Overal zijn rode neuzen te zien want het is een koude dag. De warme chocolademelk en het kersengebak zijn daarna dan ook heel welkom. Overigens zijn de echte bikkels de jongeren van het Praktijkonderwijs Zutphen die een week geleden de gaten groeven toen het nog sneeuwde. Ook vandaag zijn ze van de partij om te assisteren. Tot slot spelen de leerlingen nog een bijenspel, begeleidt door vrijwilligers van het bijenlint. Al met al een geslaagde dag met een prachtig resultaat.

Wethouder Hans la Rose en Dolf Logemann van het ecologisch stadspark planten de eerste boom. Daarna nemen de leerlingen van de Prins Clausschool de schop ter hand.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>