Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Transition Town Radio

Transition Town groeit en heeft sinds vorig jaar ook al een eigen radioprogramma. Lokaal en dat is mooi. Het is tenslotte echt een Transition Town idee om zaken op lokaal niveau op te pakken.
De ontstaansgeschiedenis: Adri Ros van Transition Town Deventer kwam met een programma idee: ‘levende geschiedenis’ bij de redactie van Radio Voorst in Twello. Jan Schenk, radiomaker en betrokken bij Transition Town Deventer, pakte dat op en de eindredactie besloot het Transition Town initiatief zendtijd te geven.
Deventer was al een Transition Town, Zutphen was net begonnen en in Apeldoorn zou een groep van start gaan. De gemeente Voorst zit daar middenin: kijken bij de buren en misschien Voorstenaren ook enthousiasmeren voor dit ‘concept’.
Een oproep naar de Transition Town groepen bracht een aantal enthousiaste programmamakers in spé bijeen. Na een korte training bleef er een kerngroep over en ging de redactie van start: Jan Schenk, technicus en Adri Ros, beiden ook voor locatie interviews, Angelique van Til, betrokken bij Eco-tribe in Teuge voor de studiointerviews en vaste stem van het programma, Ireen Los vanuit de initiatiefgroep Transition Town Zutphen en Rob van Toor uit Voorst, milieuman van het eerste uur en voormalig bewoner van Vernieuwend Wonen Zutphen, voor de vast column en tips.

Zoveel mogelijk Transition Town thema’s komen in de uitzendingen aan de orde, naast een agenda. Het bleek een inspirerend stukje radio op te leveren, met zelfs muziek van locale muzikanten. Natuurlijk nog wat in de kinderschoenen, maar het programma wordt –zo bleek uit een recent onderzoek- goed gewaardeerd. Thema uitzendingen rond ondermeer: techniek, oude ambachten in een nieuw jasje, Hart en Ziel.
De ontvangst van Radio Voorst in Zutphen via de ether is niet goed, maar de uitzendingen van Radio Voorst Transition Town (ook enkele eerdere uitzendingen) zijn op internet te beluisteren via een directe link op de website van Transition Town Deventer en ook via de website TT Zutphen. Tweewekelijks op donderdagavond tussen 19.00 en 20.00 met een herhaling de volgende ochtend om 10.00 uur. De eerstvolgende uitzending is op 8 april a.s..

Oproep:
Input is van harte welkom (programmatips en voorstellen voor interessante items en personen). We zijn ook op zoek naar een presentator voor de locatie-interviews
(Zutphense items bijvoorbeeld) en versterking voor de techniek, montage. Voel je ervoor om onze redactie te versterken? Laat het graag weten. Ook zoeken we: lokale muzikanten waarvan de muziek rechtenvrij te gebruiken is. Graag contact opnemen met Ireen Los. Tel.(0575)540560