Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

bouwregels zonnepanelen plaatsen

Voor iedereen die zonnepanelen wil plaatsen, is het goed om te weten dat er enkele wettelijke regels gelden voor de plaatsing. Er zijn niet heel veel beperkingen, maar de paar die er toch zijn, kunnen wel van groot belang blijken.

In het kort:

 • voor bevestiging op monumenten moet er een bouwvergunning worden aangevraagd.
 • voor bevestiging aan de gevel moet een bouwvergunning worden aangevraagd.
 • op een schuin dak gelden in principe geen beperkingen, zolang de panelen maar nergens over de dakrand heen uitsteken en plat op of in het dakvlak liggen (ze mogen dus niet in een andere hoek dan van het dakvlak).
 • voor plat dak geldt dat de panelen niet helemaal tot aan de dakrand mogen worden opgesteld, maar dat het paneel aan alle kanten een afstand moet houden tot de dakrand die minimaal gelijk is aan de hoogte die het paneel boven de dakrand uitsteekt.
 • voor plaatsing op een bijgebouw (schuur, garage, carport, etc.) gelden dezelfde regels als voor woonhuizen.
 • als er op een plat dak meer dan één rij panelen wordt gelegd, dan is het van belang dat de afstand tussen de rijen ongeveer 2,9 keer zo groot is als de verticale hoogte van de panelen. Zie voorbeelden hieronder. Bij een kleinere hellingshoek (panelen liggen iets platter) wordt de hoogte minder en daalt dus ook de afstand tussen de panelen. Dit is overigens geen VROM regel, maar een manier om te zorgen dat panelen ook bij laag staande zon in de winter elkaar niet zullen beschaduwen.

Algemene formule voor het bepalen van de minimale maten tussen 2 paneelrijen op een plat dak. En de afstanden voor de twee meest voorkomende paneelmaten bij een hellingshoek van 30 graden.

Afstand tussen panelen bij hellingshoek van 25graden

 • NB T/m 1-2-2012 stond hier een model met een niet helemaal juiste berekeningsformule (2xH ipv 2,9xH) en daardoor wat te korte voorbeeldmaten voor tussen de rijen. Per 2-2-2012 is dit model gewijzigd door het model dat ook bij de laagste zonnestand (rond 21 dec) geen slagschaduw van paneel op paneel geeft. Mocht u van de oude maten uit zijn gegaan bij het bepalen van de afstanden tussen de paneelrijen en deze afstanden willen handhaven, dan is het verstandig om de panelen onder een minder grote hellingshoek (20 graden) te plaatsen. Excuus voor het eventuele ongemak.
 • Bij panelen op hoog gelegen platte daken is het veiliger om de panelen verder van de rand te leggen. Dit ivm de hardere wind op grotere hoogte. Ook is dan meer ballast nodig om de panelen voldoende te verankeren.
 • Panelen op platte daken kunnen het best in landscape opstelling worden geplaatst. D.w.z. met de lange kant horizontaal. Ook dit ivm de wind.
 • In geval u er met bovenstaande tips niet helemaal uit komt en u wilt wel met de Solarblitz meedoen, dan is dat geen probleem. De leverancier zal vrijblijvend bij u langs komen om de situatie ter plekke nog eens apart met u samen door te nemen.

Meer info op de site van VROM www.allesoverzonnepanelen.nl

Vrijblijvend inschrijven voor de SolarBlitz 2012 kan hier: www.solarblitz2012.ztphn.nl
U wordt dan automatisch via de mail op de hoogte gehouden van het verdere verloop van de Solarblitz.

Voor informatie die niet op de website te vinden is: solarblitz@ztphn.nl

2 comments to bouwregels zonnepanelen plaatsen

 • a.a. obbink

  Graag advies. Wij lazen dat de leverancier vrijblijvend langs wil komen om alles door te nemen.

 • Leuk artikel met waardevolle informatie. Dit is zeker iets waar wij binnenkort een bericht over gaan schrijven op de website.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>