Agenda

Voor agenda nieuws kijk op www.zuuth.nl

Groen & Eetbaar Zutphen

Visi(egr)oen

bron: Monique Vaessen

bron: Monique Vaessen

De drijfveren achter de werkgroep Groen & Eetbaar Zutphen zijn zowel noodzaak als plezier. Noodzaak vanwege de eindige haalbaarheid aan de manier waarop wij nu ons voedsel produceren, verwerken en bewaren (het einde van fossiele brandstoffen komt in zicht + grote belasting van het klimaat) waardoor we zoeken naar alternatieven op relatief korte termijn. Daarnaast zijn het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden, het creëren van een prettige leefomgeving en gezelligheid een belangrijke motivatie voor ons om samen bezig te zijn.
In de ontwikkeling van een meer groen & eetbaar Zutphen starten we met kleine acties en projecten met als doel een brede en geïntegreerde visie en werkwijze voor de gemeente Zutphen en omgeving. In deze visie spelen biodiversiteit, lokale & biologische voedselvoorziening en een balans tussen natuur & cultuur een belangrijke rol. Idealiter creëren we een zelfvoorzienende gemeenschap met (grotendeels) gesloten kringlopen van zowel grondstoffen, productie, consumptie als arbeidskrachten. De werkgroep Groen & eetbaar start met het korter maken van de voedsellijnen.

Activiteiten

Er zijn drie (sub)werkgroepen:

  • Eten uit de Buurt (etenuitdebuurt@gmail.com)
  • Eetbare Tuin Actie (groeneetbaar@ztphn.nl)
  • Pluk de Stad (plukdestad@ztphn.nl)

Elders op de website lees je meer over wat zij doen.

Maar natuurlijk zijn er nog veel meer ideeën die samen met andere enthousiastelingen opgepakt kunnen worden: vegetarische ‘slowfood’ eetclub, ‘groene loper’ door Zutphen aanleggen o.a. voor egels, organiseren van lezingen en workshops over bijvoorbeeld tuinieren op een balkon of alternatieve manieren om eten lang te bewaren, aanleggen van stadstuinen en buurtcomposthopen, organiseren van boerenmarkten, uitdelen van eetbare planten, etc., etc.
Heb je zin om aan de slag te gaan met één van bovenstaande dingen of heb je zelf een leuk idee dat je samen met anderen wilt uitwerken? Neem dan contact op met groeneetbaar@ztphn.nl of kom de eerste donderdag van de maand naar het Transition café om eens van gedachten te wisselen.

De werkgroep Bijen en Biodiversiteit is vanaf de zomer 2011 zelfstandig verder gegaan onder de naam Zutphen Bijenstad. Bezoek de website voor meer informatie over de activiteiten van Zutphen Bijenstad.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>