|
De werkgroep Energie & Wonen wil een antwoord geven op het energievraagstuk. Hoe kunnen we in de (nabije) toekomst in onze energievraag voorzien en hoeveel energie hebben we eigenlijk nodig? Daarnaast willen we kennis delen, mensen van informatie voorzien en praktisch aan de slag met duurzame energie.
De werkgroep energie en wonen wil het komende jaar lezingen, workshops, activiteiten en filmavonden organiseren op het gebied van energie en wonen.
De eerste activiteit die deze werkgroep heeft georganiseerd was de lezing “Duurzame Energie voor Dummies” waarin werd uitgelegd wat (duurzame) energie is en welke technieken er zijn. (Download hier de reader)
Ben je geïnteresseerd in de onderwerpen van deze werkgroep en wil je meehelpen? Dat kan. Wij zijn nog op zoek naar enthousiastelingen die zich willen aanlsuiten bij de werkgroep. Je hoeft geen technische achtergrond te hebben of kennis op het gebied van energie en wonen (mag wel uiteraard), we hebben namelijk ook mensen nodig die het leuk vinden om wat te organiseren. Als je interesse hebt en je wilt eens kennis maken, stuur dan een mailtje naar zutphen@transitiontowns.nl.
Welkom bij Eten uit de Buurt
Begin mei is Transition Town Zutphen gestart met Eten uit de Buurt, het vrijwilligersproject dat u wil helpen om op een eenvoudige manier inkopen te doen bij lokale, duurzame producenten. Dit doen we met behulp van een website, waarop boeren en andere producenten wekelijks hun producten kunnen aanbieden. Deelnemers aan het project kunnen deze producten bestellen, waarna het aan huis wordt afgeleverd.
Onze producenten en producten
Momenteel hebben we een groeiend aanbod van 4 boerderijen uit de directe omgeving van Zutphen. Aardappelen, fruit en seizoensgroenten worden met zorg geteeld door BioAkker uit Zutphen, Korenblik uit Warnsveld en De Meander uit Brummen. De Vijfsprong uit Vorden levert heerlijke boeren zuivelproducten en kaas. Daarnaast is ons assortiment uitgebreid met houtovenbrood van Ben Effing. Hij bakt met meel van granen uit Wilp. Eten uit de Buurt kiest bewust voor biologische producten. Zie onze bestelpagina voor een overzicht.
Bestellen en bezorgen
Iedere maandag versturen wij een nieuwsbrief en een standaard-email. Hierin vindt u de bestelprocedure en een link naar een persoonlijke bestelpagina. Bestellen kan tot woensdagavond, maar is niet verplicht. Uw bestelling wordt vrijdags tussen 18 en 20 uur bezorgd. We bezorgen per bakfiets of met de fietskar en alleen in Zutphen en Warnsveld.
Kosten en betalen
De bestellingen, die u via Eten uit de Buurt plaatst dient u vooraf te betalen. De prijzen van de producten zijn gelijk aan de prijzen in de boerderijwinkel of op de markt. Per levering wordt 1 euro in rekening gebracht.
Samen boodschappen doen
Een van de motto’s van Eten uit de Buurt is “Samen boodschappen doen”. Als deelnemer aan Eten uit de Buurt kunt u meedraaien als vrijwilliger in ons project. Zo blijven de kosten laag en maakt u kennis met mensen uit uw buurt. Helpen echter is niet verplicht en mag zeker geen reden zijn om niet mee te doen. Aanmelden als vrijwilliger kan via vrijwilligersetenuitdebuurt@gmail.com .
Opgeven
Als u mee wilt doen kunt u uw naam, adresgegevens en telefoonnummer sturen naar etenuitdebuurt@gmail.com . U kunt zich ook opgeven door het formulier in te vullen. Vermeldt u dan uw adresgegevens in het vakje opmerkingen. Zodra uw gegevens binnen zijn ontvangt u de nieuwsbrief en een link naar uw persoonlijke bestelpagina.
Goed om te weten is dat Eten uit de buurt een bezorgcollectief is en geen (commerciële) handelsonderneming. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit dragen producenten en consumenten gezamenlijk. U koopt rechtstreeks bij de producent. Mocht er iets aan schorten neem dan ook contact op met de producent en zoek samen naar een oplossing.
Wij wensen u veel lokaal eetplezier.
Iekje, Eline, Christina, Joyce & Bart
Eten uit de Buurt
Ruim dertig boeren, koks en anderen die een rol spelen in de voedselvoorziening voor Zutphen namen maandag 25 maart 2013 deel aan de eerste netwerkbijeenkomst Van boer tot bord. Doel was om de voedselketen korter en duurzamer te maken, en gezond voedsel te promoten.
Na een aantal landelijke initiatieven, zoals het verbouwen van groente op een dak van een Rotterdams kantoorgebouw en het rondbrengen van door scholieren geteeld voedsel door een ezelwagentje in Tilburg, richt de focus zich op Zutphen. Want ook hier zijn veel menen heel bewust met eten bezig en zijn er mooie projecten. Boer Wim van de Korenblik vertelt bijvoorbeeld dat mensen zelf aardbeien bij hem mogen plukken en er regelmatig schoolkinderen in zijn akkers te vinden zijn. Joyce is van Eten uit de Buurt; een Zutphense coöperatie die gezamenlijk bij biologische boeren inkopen en het eten thuis bezorgen. En de gepensioneerde kok Martin maakt in buurthuis Waterkracht regelmatig een maaltijd voor wijkbewoners die behoefte hebben aan meer sociaal contact of een kleine portemonnee hebben.
Ook de andere aanwezige landbouwers, cateraars en winkeliers dragen in belangrijke mate bij door te werken met biologische, lokale en/ of seizoensproducten.Tijdens de bijeenkomst geven de deelnemers hun positie aan in de voedselketen. Tot slot komen er nog een aantal nieuwe plannen ter sprake. Die voor een streekmarkt, een permacultuuropleiding en laagdrempelige educatie over gezonde voeding. Maar wellicht is het meest geslaagde deel van de avond nog wel het open einde: gezellig napraten onder het genot van heerlijke, door iedereen meegebrachte, hapjes en drankjes.
Henk Visser maakte namens Contact het volgende filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=x8Pec8iqrqc
Voor meer informatie: dorien.bogerd@hotmail.com
De stad Zutphen kent een rijkdom aan eetbare planten, bomen en struiken. Als subwerkgroep Pluk de Stad willen we de inwoners stimuleren hier meer gebruik van te maken. Het zelf verzamelen en plukken van je eten is namelijk gezond, lekker èn leuk. Door zelf te oogsten krijg je weer meer oog voor de natuur, vlakbij in je eigen straat. Bovendien ben je hierdoor minder afhankelijk van voedsel, voedsel wat soms zelfs van de andere kant van de wereld komt. En het is ook nog eens veel milieuvriendelijker.
Wij, van Pluk de stad, hebben een begin gemaakt met het in kaart brengen van bijvoorbeeld appel-, pruimen- en walnootbomen, maar ook hazelnoot-, braam- en vlierstruiken die op openbare grond in de gemeente Zutphen staan. Deze struiken en bomen worden geregistreerd op de landelijke website www.plukdestad.nl
Ook jij kunt meedoen
Het leuke is dat iedereen kan helpen om deze informatie aan te vullen. Ook jij kunt meedoen door de jou bekende eetbare planten, bomen en struiken aan te geven, rechtstreeks op de website of via de mail naar plukdestad@ztphn.nl Vermeld er dan wel de exacte locatie bij.
Voor de derde keer in een paar maanden tijd is Zutphen een groot aantal fruitbomen rijker. Na de oude boomgaard aan het Bongerdspad en de buurtbongerd in de Braamkamp is er nu een kersenlaantje aangelegd nabij de Weg naar Vierakker. De drie dames van Pluk de Stad zijn met recht trots. Hun kracht ligt in passie, doorzettingsvermogen en samenwerking en dat levert (over een paar jaar letterlijk) hun vruchten af.
Een duit voor meer stadsfruit
In september vorig jaar startte de actie ‘een duit voor meer stadsfruit’; een initiatief van Dorien Bogerd (Pluk de Stad) en Jan van Arragon (Bioakker) voor meer fruit- en notenbomen in Zutphen. Aangezien zich veel donateurs voor kersenbomen meldden, ontstond het plan deze aan te planten aan weerszijden van het onverharde pad van de Weg naar Vierakker naar het bruggetje over de laak, tussen de Pluktuin en de paardenwei. Een mooie locatie waar de ongeveer dertig bomen kunnen staan en bovendien gelegen in het gebied van het toekomstig Ecologisch Stadspark Zutphen waar meer eetbaar groen één van de doelstellingen is.
Samenwerkende organisaties
Door allerlei regelgeving was het in eerste instantie lastig om in het openbaar groen bomen aan te planten, maar een gemeenteambtenaar kwam met het goede idee om samen te werken tijdens de Boomfeestdag. Zo was het toch mogelijk om binnen een half jaar het plan te realiseren.
Jaarlijks wordt landelijk in vele gemeenten de Boomfeestdag gevierd. Dit jaar was wel heel bijzonder voor Zutphen, want er werkten maar liefst zeven organisaties aan mee. De Kaardebol die de boomfeestdag al jaren organiseert houdt binnenkort op te bestaan. De Bomenstichting heeft aangegeven het initiatief te willen voortzetten en daarom namen zij dit jaar de coördinatie samen voor hun rekening.
Boomfeestdag
Woensdagochtend 20 maart was het dan zover. Leerlingen van de Prins Clausschool verzamelden zich om te luisteren naar een korte toespraak van wethouder Hans la Rose. Samen met Dolf Logemann die de visie van het Ecologisch Stadspark Zutphen overhandigde, plantten ze samen de eerste kersenboom. Daarna was het de beurt aan de leerlingen die de schep ter hand namen voor de rest van de bijna dertig bomen. Overal zijn rode neuzen te zien want het is een koude dag. De warme chocolademelk en het kersengebak zijn daarna dan ook heel welkom. Overigens zijn de echte bikkels de jongeren van het Praktijkonderwijs Zutphen die een week geleden de gaten groeven toen het nog sneeuwde. Ook vandaag zijn ze van de partij om te assisteren. Tot slot spelen de leerlingen nog een bijenspel, begeleidt door vrijwilligers van het bijenlint. Al met al een geslaagde dag met een prachtig resultaat.
Wethouder Hans la Rose en Dolf Logemann van het ecologisch stadspark planten de eerste boom. Daarna nemen de leerlingen van de Prins Clausschool de schop ter hand.
|
|